A Cochno-rejtély: 5000 éves kozmikus térkép tárhatja fel az univerzum egészét?

2023. szeptember 25., hétfő
Létezik egy kő, melyen különféle ábrák, alakzatok felfedezhetőek fel, ami a szakértők szerint egy ősi, kozmikus térkép maradványa lehet.

1887-ben fedezték fel azt a páratlan, maga nemében is egyedülálló leletet, mely olyan különféle ábrákat tartalmaz, melyekből egy hatalmas kozmikus csillagtérkép rajzolódik ki.

A leletet nagyon sokáig nem lehetett megtalálni, mert azt szándékosan betemették a homok alá, hogy megóvják azt a vandalizmustól, és attól, hogy valaki megfejtse a titkát. Merthogy nagyon sokan hiszik úgy, hopgy valamiféle titkot rejt, egy olyan kódot, mely egy ősi tudásra nyithat utat, ráadásul az emberiség eredetére is választ adhat.

A Cochno-kő közeé 5000 évvel ezelőtt készült, legalábbis a rajta látható 90 darab szimbólum és ábra egészen biztosan ebben az időben került rá.

Ezek az ábrák nem hétköznapi rajzok. A legtöbbjük bonyolult, és van köztük spirálos, csavart forma is. A 13 méter hosszú és 7,9 méter széles, és a körülbelül 90 faragvánnyal rendelkező szikladarabkára James Harvey tiszteletes akadt rá Skóciában.

Már akkor tudta, hogy valami nem szokványos dologra bukkant, amit érdemes felkutatni, és érdemes utána járni.

A régészek sokáig eltemették ezt a leletet, mert féltek attól, hogy majd valaki megrongálja. Így csak az 1990-es évektől kezdve kutatták jobban, mikor újra előkerült.

Sem akkor, sem azóta senki sem tudja, hogy pontosan mik ezek a faragványok, mire utalnak, van-e valami céljuk, és ha igen, akkor mi.

Vannak, akik szerint egy égi térkép, mások szerint a Földhöz van köze. Egyes vélemények szerint talán egy szertartási helyszín lehetett. Egy biztos: a szimbólumok némelyike a korhoz képest elég bonyolult volt, így bizonyosan hordoztak valamilyen jelentést.

A neolitikus korba visszanyúló szimbólumok talán a kozmikus világot ábrázolják. legalábbis a spirális alakzatok lehetnek akár naprendszerek, melyeknek spiráljai az egyes bolygók pályái.

Az apróbb pontok pedig csillaghalmazok lehetnek, vagy kozmikus nebulák.

A legközelebb talán ezzel az ősi csillagtérkép elmélettel járnak közel az igazsághoz, legalábbis a régészek egy csoportja így gondolja. A lenyűgöző vésetek hatalmas gabonakörökre emlékeztetnek, melyeket gyakran tulajdonítanak földönkívüli civilizációknak.

A szkeptikusabb hangok szerint elképzelhető, hogy a csillagtérképen kívül magyarázat lehet az is, hogy ezek az ábrák egyes törzsek szimbólumai, és valójában egy nagy vidéknek a térképe. Azonban a csillagközi térkép elmélet sokkal erősebb lábakon áll jelenleg.

Az 5000 éves térképet azóta már bedigitalizálták, és úgy kezdték el tanulmányozni, hátha számítógépek segítségével rá fognak tudni jönni arra, hogy mit is ábrázolhat a térkép, és hogy a szimbólumok között milyen összefüggés, és viszonyrendszer van.

Vajon tényleg a kozmosz egészét ábrázolja? Ha igen, akkor az a következő nagy és égető kérdés, hogy 5000 évvel ezelőtt, az ezt alkotó civilizáció mi alapján volt tisztában az egyes csillagrendszerek és galaxisok elhelyezkedésével...

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 213665

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet