A csalán a tavasz gyógyító gyógynövénye – ilyen áldásos hatása van az egészségedre nézve

2019. március 20., szerda




A tavasz legsokoldalúbb gyógynövénye: a csalán! Hihetetlen hatásai vannak!

Bosszankodtál már amiatt, hogy a kertedet ellepte a csalán? Vagy azért, mert kirándulások alkalmával megcsípte a lábad? A megosztó gyom- és gyógynövény nagyon hasznos, soha ne légy mérges rá, inkább ismerkedj meg vele, és használd egészséged megőrzése érdekében.

Egy hosszú tél után, amikor a szervezet kimerül, legyengül, és leginkább tápanyaghiányban szenved, nincs is jobb, mint egy csalánkúra. A csalán ugyanis rengeteg tápanyagot tartalmaz, a belőle készült tea segítségével újra életre keltheted a szervezeted.

Nem kell mást tenned, mint felhúzni a kertészkesztyűt, és kilátogatni a legközelebbi erdőszélre, árokpartra. 

Szedj legalább 2-3 marok friss csalánhajtást, és főzz belőle tisztító teát. 250 ml vízhez 1-2 teáskanál friss csalánlevélre lesz szükséged. Naponta két csésze csalánteát fogyassz el legalább 21 napon keresztül.

A csalán azon túl, hogy megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Sok benne a vas, és a magnézium, ajánlott cukorbetegek és vérszegénységgel küzdők számára, erősíti az immunrendszert.

A csalántea rendszeres fogyasztása igen hatékony lehet a vérszegénységgel, allergiával és vérnyomás problémákkal küzdők számára. A friss csalán leveleiből készített pépes massza, helyileg alkalmazva kiválóan enyhíti a reumás-, és ízületi panaszokat.

Ha csalánból készült főzettel rendszeresen leöblíted a hajad, megszabadulhatsz a különböző hajproblémáktól, mint pl. a korpásodás, zsírosodás, és a tavaszi hajhullás. ½ kg csalánt főzz meg 5 liter vízben, és hetente háromszor ezzel a főzettel öblítsd le a hajad. Ha külsőleg és belsőleg egyszerre alkalmazod a csalánt, sokkal hatékonyabb.

A szoptatós kismamák esetében is nagyon hatékony lehet a csalán, elősegíti a tejtermelődést, de regenerálja és feltölti a szervezetet újra életenergiával. 

Ha menstruáció előtt egy héttel csalánteát fogyasztasz, csökkentheted a PMS-tüneteit, de a szokásos görcsöket és fájdalmat is enyhítheted. Ugyanilyen hatásos lehet a menopauza kínzó tünetei ellen is.

A csalán nem csak kiváló gyógyszer, de főzelékként, vagy krémlevesként tápláló eledel lehet. Nagyon ízletes és egészséges, érdemes tavasszal hetente többször beiktatni az étrendbe.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 16299





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet