​A Curiosity lefényképezett valamit a Marson, ami egy kapura hasonlít

2022. május 12., csütörtök




A kép elkezdett a közösségi médiában is cirkulálni, és annyi biztos, hogy valóban a NASA-tól származik, és a Curiosity marsjáró készítette május 7-én.

A különleges sziklaformációk idegen égitesteken könnyen beindítják bárki fantáziáját. Tavaly év végén például a kínai rover fényképezett valamit a Holdon, ami elsőre egy kunyhóra emlékeztetett – mint utóbb kiderült, természetesen nem az volt.

A Marson azonban annyi rover tevékenykedik, és küld képeket, hogy ezeken óhatatlanul is akad valami érdekesség már a nagy számok törvénye miatt is. 

A legutóbbi ilyen képről (hosszú idők óta a legérdekesebbről), ami elsőként a közösségi felületeken kezdett el terjedni, egyebek közt az IFLScience is írt.

A két képet valóban a NASA Curiosity járműve készítette május 7-én a Mast Camera (Mastcam) rendszerével, a NASA archívumában például itt érhető el az alább látható kép 

– ez egyébként a legnagyobb felbontású fotó az érdekes formációról, vagy ahogy lelkes konteósok állítják, a „kapuról”.

Azt mindenképp el kell ismerni, hogy ez a kép első pillantásra valóban elég izgalmas, sőt talán az izgalmas sziklaformációk okozta optikai csalódások közül is kiemelkedik az eddig a különböző égitesteken készült felvételek közül.

Ám ahogy sajnos a Holdon található kunyhóban sem egy apró holdmanó üldögélt, úgy valószínűleg ez sem egy bejárat a kis zöld emberkék tanácstermébe, egyszerűen csak egy sziklavájat, amely úgy fest a fekete-fehér felvételen ebből a szögből, mint Mória kapuja. Legalábbis eddig százból százszor a sziklaformáció győzött, mint megoldás az egzotikusabb magyarázatokkal szemben.


Megtekintések száma: 25525





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet