A D-vitaminhiány tényleg képes autizmust okozni?

2016. december 16., péntek




Egy nemrég közzétett tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitaminszint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel. Viszont megvan a megelőzésének biztos módja is!

A D vitaminhiány és az autizmus kapcsolata

Új nyomokat fedeztek fel az autizmus utáni kutatásban, mely segíthet megfejteni az autizmus kialakulását, természetét, és okait.

Ráadásul a kapott eredmények nagyon megdöbbentőek, ugyanis azt sejtetik, hogy a D vitamin hiánya alapvetően képes lehet autizmust okozni.

Ugyanis egy kutatás egyértelműsíti a D vitamin hiánya és a megnövekedett autizmus kockázat között. Vagyis akinek a szervezetébe nem jut elég D vitamin, azoknál igen magasra nőhet az autizmus kialakulásának kockázata.

Terhes nőkön is kimutatható

Az orvosok már régóta rendelkeztek egy sejtéssel az autizmus lehetséges okait illetően. AZ egyik ilyen a D vitaminnal, illetve annak hiányával volt kapcsolatos.

Egy kísérlet keretében rengeteg terhes nőt vizsgáltak meg, és követték nyomon gyerekeik fejlődését egészen 6 éves korukig. Észrevették, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitaminszinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista.

A kutatás nagyszabású műveletei alatt 4200 vérmintát elemzett, amelyeket állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek.

Azért fontos ennyire a D vitamin, mert a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik.

Meg lehet előzni az autizmust

Az orvosok és kutatók az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát.

Nem megoldás továbbá az, hogy a napon tartózkodjanak többet a terhes anyák, mivel a bőrrák veszélye nagyon magas, mivel az utóbbi években közel duplájára nőtt a rákos megbetegedések száma.

A legnagyobb veszélyt, a fehér bőrű emberek számára jelent a káros sugárzás. Akinek magas a bőre pigment tartalma, kisebb valószínűséggel alakul ki nála a melanóma.

egészség betegség betegségek autizmus


Megtekintések száma: 26927





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet