A darázs fullánkja lehet a kulcs a rák gyógyításához

2015. szeptember 2., szerda




A hihetetlen felfedezés szerint a Brazíliai darázs mérge olyan vegyületet tartalmaz, mely elpusztítja a rákos sejteket, az egészségeseket pedig megkerüli.

A darázs fullánkjában lehet a kulcs, melyet a rákkutatók már évtizedek óta keresnek. Abban ugyanis olyan különleges vegyületet találtak, mely képes, és fel is veszi a rákos sejtekkel a harcot.

A darázs fullánkja úgy védi meg a rovart, hogy mérget termel a ragadozók vagy ellenségek ellen. Ez a méreg - vagy toxin - mely a MP1 Polybia-MP1 nevet kapta képes kölcsönhatásba lépni a rákos sejtek egyenetlen felszínén található lipidekkel. A kölcsön hatás során másodpercek alatt apróbb lyukakat égetnek a felszínbe, melyeken keresztül kiszöknek a molekulák, ezzel elpusztítva a rákos sejtet.

A University of Leeds kutatója Dr. Paul Beales szerint ez egy teljesen új irány mely kulcsa lehet a rákgyógyításnak. Az elv, miszerint a rák elpusztítása a rákos sejtek sejtmembránját ért támadásokban rejlik, forradalmi.

[caption id="attachment_2873" align="aligncenter" width="740"]rakos-sejt Rákos sejtek sejtmembránját támadja az MP1[/caption]

Egyesek szerint ha ezt az újonnan felfedezett módszert még kombinálná is az orvostudomány, és a rákos sejteket egyszerre több fronton támadnák, sikerülne egy olyan, kevésbé romboló terápiát kifejleszteni, mely nem jár hajhullással, rosszullétekkel, hiszen csak a rákos sejtekre célzottan alkalmaznák a kezelést.

Az MP1 tehát a rákos sejt membránját zavarja, semmisíti meg. Az anti mikrobiális peptidek szintén képesek a rákos sejtek növekedését megállítani, és visszafordítani, még olyan szélsőséges esetben is, amikor már más kezelés nem segített.

Mindazonáltal még nem teljesen egyértelmű a kutatók számára, hogy az MP1 milyen módon képes felismerni a rákos sejteket, és csak arra hatni, míg az egészséges sejteket érintetlenül hagyja. A válasz nagy valószínűséggel abban rejlik, hogy a rákos sejtek membránja eltérést mutat az egészséges sejtekéhez képest.

[caption id="attachment_2874" align="aligncenter" width="582"]sejt-membran-felepitese A sejtmembrán felépítése[/caption]

Egy kísérlet során rákos, és egészséges sejtek közé is befecskendezték az MP1-et, és minden esetben a rákos sejtekkel került kölcsönhatásba.

Jelenleg gőzerővel folynak a vizsgálatok és kutatások arra vonatkozóan, hogy megfejtség az MP1 teljes működését, és úgy módosítsák az amino szekvenciáját, hogy még hatékonyabb gyógyszer legyen belőle. Ha ez sikerül, akkor néhány éven belül elkezdődhetnek a klinikai tesztelések. Ha a szérum ott is sikerrel jár, akkor a széleskörű gyógyászatban is elterjedhet, több millió ember életét megmentve évente, egy olyan világot teremtve, ahol arák nem halálos betegség többé.

tudomány természet


Megtekintések száma: 6388





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet