A Démonok között 2 igaz története

2016. június 15., szerda




Hatalmas sikereket arat - még az első részt is felülmúlva - a Démonok között második része. Mi az igazság a hátborzogató paranormális történet mögött, és ki volt a démoni alak, akit csak Valaknak hívtak? Az Enfieldben történt szellemjárás nyomában!

Ha érdemes horrorfilmet nézni most a moziban, az egészen biztosan a Démonok között második része. A film első része szinte berobbant annak idején a köztudatba nem csak minőségével, hanem azzal, hogy igaz történetet dolgozott fel. Mielőtt rátérnénk az aktuális második részre, és arra, hogy mi az igazság a film által bemutatott történetben, érdemes átfutni a film első részét, és az ott bemutatott szintén igaz történetet.

A Warren házaspár

Az első részben rengeteg olyan elem volt benne amelyek ismerősek lehetnek azok számára akik olvastak már kísértetjárásokról, démoni entitások és paranormális jelenségek megnyilvánulásairól.

Ilyen például az undorítóan büdös, rothadt hús szaga avagy a hirtelen hőmérséklet csökkenés egy-egy adott helyiségben.

Aki valaha is utánaolvasott már ilyen eseményeknek, az tudja miről van szó. A Démonok között ilyen módon is sokat merített a valóságból ám ahogyan a film elején is felhívják rá a figyelmünket: igaz történet alapján készült, akárcsak a második rész.

ed-es-lorraine-warren Ed és Lorraine Warren

Ed és Lorraine Warren 1952-ben kezdték meg paranormális tevékenységek kivizsgálásával foglalatoskodó munkásságukat. Több évtizeden át tevékenykedtek és mindez idő alatt több mint 4000 kísértetjárást vizsgáltak ki.

Hamar kiderült hogy Lorainne amolyan ”látó” azaz médiumi képességekkel bír.

Ed viszont nem, ezért ő inkább tudományos eszközökkel dolgozott. Egy-egy eset kivizsgálásakor különféle műszereket vitt a helyiségbe, interjúkat készített a paranormális tevékenységeket tapasztalókkal, professzorokkal és lelkészekkel konzultált és gyakran hívott meg több médiumot is. Borzasztó sok ügyet vizsgáltak és oldottak meg így.

ed-es-lorraine-warren-okkult-muzeum Ed és Lorraine az Okkult múzeumukban.

A filmben is látható, általuk létrehozott kísértetiesen bizarr Okkult Múzeum csak úgy roskadozik az évek során begyűjtött elátkozott tárgyaktól.

Ott található az Annabelle baba is amely azonban a valóságban kicsit sem olyan félelmetes mint a filmben. A leges-legkomolyabb ügyük azonban kétségtelenül az, amelyre a Démonok között első része is épült. A Perron-család kálváriája.

Démoni entitás a Perron házban

A szóban forgó házba az első részben látottak szerint 1970 telén költözött be Roger és Carolyn Perron akik öt lányukkal  együtt kezdtek el berendezkedni. A ház lenyűgözte őket. Úgy érezték megtalálták végre a helyet ahol életük végéig nyugodtan és boldogan élhetnek.

Idővel különféle paranormális dolgokra lettek figyelmesek. Később azt is megtudták némi nyomozás után, hogy  korábban rengeteg volt az öngyilkosság - legtöbbször akasztással vagy mérgezéssel végrehajtva -,

egy 11 éves kislánnyal az egyik napszámos végzett miután megerőszakolta, ketten a birtokon lévő patakba fulladtak bele.

Akadt olyan nap is mikor a konyhából sepregetés hangjait hallották és mikor beléptek, látták hogy a seprű a megszokott helye ellenére a konyha másik végében áll, a padló közepén pedig egy jókora kupac friss piszok állt amely csak arra várt hogy lapátra söpörjék.

demonok-kozott

A film központi szereplője egy bizonyos démon volt, Batsheba Sherman, az 1800-as években élt gyakorló sátánista és boszorkány aki a háztól nem messze található fára akasztotta fel magát. A története nagyjából egyezik a filmben elhangzottakkal. Batsheba 1812-ben született, 1844-ben vette őt feleségül Judson Sherman és innentől vette fel ő is a családnevet.

Magányosan, eldugottan, a világtól elszigetelten éltek azonban ténylegesen kitaszítottá akkor váltak amikor az asszonyt megvádolták saját csecsemőjének meggyilkolásával és a Sátánnak való feláldozásával.

Ez a démoni entitás próbálta megszállni a film első részében látott módon az anyát, akiből végül nagy nehézségek árán, de sikerült kiűzni a gonoszt.

Démonok között 2 - avagy az enfieldi poltergeist

A  Démonok között második része hihetetlen módon ismét igaz történetet dolgoz fel. Sőt, ami azt illeti, az igazság sokkalta megmagyarázhatatlanabb volt még a filmben bemutatott történetnél is.

enfieldi-poltergeist

1977-ben Warrenék az észak-londoni Enfieldbe utaztak, hogy egy démoni lénnyel találkozzanak, amely a Hodgson-család otthonában vert tanyát.

A gonosszal vívott küzdelmük minden idők leggazdagabban dokumentált eseteként vonult be a paranormális jelenségek történetébe.

Az enfieldi poltergeist esete nagyon hamar felkeltette a közvélemény figyelmét, minden londoni sajtóorgánum az esetről kezdtek cikkezni. Rengeteg újságíró és szellemvadász lepte el hamar a helyszínt, mert hittek a családnak, akik

azt állították, valami megszállta a házukat, egyfajta paranormális entitás, vagy démon.

lebego-szekek-poltergeist Lebegő székek - Az enfieldi entitás műve?

A vizsgálatok és a gonosszal való harc közben a Warren házaspár élete is veszélyeb került, ez volt  a valóságban is a legrázósabb ügyük.

Lorraine Warren még most is élénken emlékszik a félelemre, ami elfogta, amikor belépett Hodgsonék házába, és rájött, mekkora veszély fenyegeti a családot.

„Láttam a lányokat az ágyukban – mesélte az asszony. – Aztán felemelkedtek a levegőbe, és sikoltozni kezdtek. Tudtam, hogy segítenem kell rajtuk.”

Mindazonáltal a film némi művészi szabadság jegyében eltér a valóságtól, a történtek 80%-a megegyezik a tényleges történésekkel.

Valak, a rejtélyes démon

A második film egyik központi démoni alakja, Valak pusztán a fantázia szülötte, mindenki megnyugodhat, nem volt valós figura. Vagy mégis? A dolog nem csak fekete vagy csak fehér.

valak-demonok-kozott-2

A félelmetes apáca alak a filmben számolatlan vérfagyasztó percet okoz a mozivásznon.

Valak, bár a filmben valótlanul keveredik bele az enfieldi poltergeist történetbe, valós démoni jelenség volt. A 17. századig lehet visszavezetni a róla szóló feljegyzéseket, ahol Valakot egy démoni lényként tartották számon, a pokol helytartójaként.

Az írott elbeszélések alapján félelmetes megjelenése volt. Kétfejű sárkány hátán osztotta a halált, 30 légiónyi démoni masszát vezetett, óriási haderő felett rendelkezett. Igen ám, de akkor mit is keresett pontosan a filmben egy apáca öltözékbe bújt démoni alak?

valak-demonok-kozott-2-2

Lorraine Warren egyszer azt nyilatkozta, hogy álmában egy olyan gonosz entitás támadta meg, mely fekete-fehér ruhát viselt, valamiféle csuklyával.

Innen jött az ötlet a film készítőinek, hogy Valak egy rideg, túlvilági apácaként legyen megformálva a történetben.

poltergeist ház Enfield démonok között Warren házaspár perron


Megtekintések száma: 61205





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet