A dinoszauruszok kihalásánál is nagyobb kihalási hullám jöhet

2017. június 2., péntek
Ez lesz a sorban a hatodik kihalási hullám a Föld történetében.

Az emberiség olyan elképesztő módon avatkozott be a természet egyes folyamataiba, és olyan nagy ökológiai lábnyomot hagyott maga után, mely visszafordíthatatlan nyomokat hagyott a bolygón.

Mondhatni traumatizáltuk az egész élővilágot.

Egyre több kutató ért egyet abban is, hogy az emberiség saját maga okolható a hatodik, sorban következő kihalási hullám miatt.

Az óceánok az emberi tevékenység hatására felmelegedtek és elsavasodtak. A fák és a növénytakaró aránya nagymértékben megcsappant. A levegő minősége és az állatok ezáltal megcsappantak.

Olyan nagy kihalási hullám jöhet, mely még a dinoszauruszokat érintő kataklizmánál is erőteljesebb lehet.

Az emberi populáció közel 130%-os növekedést mutatott az elmúlt 50 évben, és ez a növekedés egyre csak gyorsul. Emellett nagymértékben nőnek a piaci igények, a fogyasztás, mellyel lassan nem fogja tudni megtartani a lépést a kitermelés, a nyersanyagok és a mezőgazdaság tekintetében.

Vagyis szép lassan feléljük a teljes élővilágot.

A becslések és előzetes kalkulációk alapján 2060-ra 10 milliárdan lehetünk a bolygón. Néhány éven és évtizeden belül pedig az állatok nagy része kihalhat, összeomlasztva a Földi élővilág teljes táplálékláncolatát.

Biológiai diverzitás globális szinten már most jelentősen csökkent az elmúlt időkhöz képest. A fajok kihalása mindig is egy normális evolúciós folyamat volt, azonban tagadhatatlan, hogy az emberi tevékenység hatására legalább 230%-kal(!) több faj halt ki, mint eddig bármikor a Föld története során.

Gyakorlatilag már teljesen kiszipolyoztuk Földünk természeti erőforrásait, és eddig azt gondoltuk, hogy mindezt következmények nélkül megtehetjük, pedig ez nem így van.

Súlyos következményei lesznek, és a fajok kétharmada teljesen kipusztulhat. Ez az arány pedig a szárazföldi emlősök esetében akár 80% is lehet.

A hatodik kihalási hullám egyben az utolsó is lehet egyesek szerint, mivel olyan elképzelések is vannak, miszerint ezek után a Földi élővilág már nem lesz képes talpra állni, és vissza fog minden süllyedni a kezdeti életformák szintjére.

Vagyis a bolygót szép lassan sterilizáljuk, mígnem már egyetlen fa, és állat sem fog maradni a felszínen.

Az ökoszisztéma ilyen szintű megbomlása olyan dominóhatást válthat ki, mely végső soron visszaüt az emberre. Idővel nem csak az élővilág, hanem a növényvilág is tönkremegy, és a mezőgazdaság, mint olyan, megszűnik.

Az állati eredetű trágya hiánya miatt terméketlen lesz a Föld talaj, és nem fog rajta megteremni szinte semmi. A növények pedig lassan haldokolni kezdenek, míg végül el nem pusztulnak teljesen.

Ennek hatására alig lesz valami, ami a szén-dioxidot kivonná a levegőből. Ez pedig azt vonná magával, hogy az emberiség fuldokolni kezdene a Föld légkörében, mivel az nagyobb arányban tartalmaz majd mérgező gázokat, mint oxigént.

Súlyos problémával nézünk tehát szembe, ami ellen ha nem teszünk valamit, akkor akár 100-150 éven belül a Föld legsúlyosabb ökológiai katasztrófája következhet be.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány tömeges kihalás az emberiség jövője globális kataklizma


Megtekintések száma: 67411

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet