A dinoszauruszokat kipusztító aszteroida majdnem kipusztította az emlősöket is

2016. június 20., hétfő
A 65 millió éve becsapódó aszteroida majdnem kipusztította az emlősöket is. Csak kis híján múlt, hogy nem pecsételődött meg sorsunk?

A Földbe becsapódó meteorit becslések szerint körülbelül 12 kilométer átmérőjű lehetett. Az egymilliárd hiroshimai atombombának megfelelő robbanás olyan lyukat ütött bolygónk testébe, amely egy 100 kilométer átmérőjű nyomot hagyott maga után.

Új kutatási eredményekre hivatkozva megállapították, hogy nagyon kevésen múlt, hogy az emlősök is kipusztuljanak a meteorit becsapódását követő globális kataklizmában.

Sokak szerint a dinoszauruszok azért pusztultak ki a becsapódás után, 65 millió éve, mert a hirtelen megváltozott környezethez, a mostoha körülményekhez nem voltak képesek kellő gyorsasággal alkalmazkodni.

dinoszauruszok-kihalasa

Rengeteg élőlényt megölt már a becsapódás maga, a többieket az elkövetkező évszázadok őrölte fel. Az időjárás ugyanis katasztrofális volt, és csak a legszívósabbak maradtak életben.

A dinoszauruszok pedig lassan éhen haltak, mivel a növények nem jutottak elég napfényhez, mivel a becsapódás óriási porfelhőt lökött az atmoszférába.

Ez a por pedig évszázadokon, sőt, évezredeken át ott keringett, fullasztóvá téve a légkört, eltakarva sok helyen a napfény egy jelentős részét.

Az új eredmények szerint az emlősök éppen annyira megsínylették a katasztrófát, mint a dinoszauruszok. Egyes becslések szerint 93%-uk kihalt a kataklizmát követő évtizedekben.

A megmaradt túlélők tulajdonképpen a meteorit becsapódásának köszönhetően kaptak esélyt a bolygó meghódítására. Eltérőek a vélemények arra vonatkozóan, hogy a dinoszauruszok jelenlétével az emlősök képesek lettek-e volna evolúciós szinten előre lépni, vagy elterjedni.

A kérdést mindenesetre eldöntötte a gyilkos aszteroida.

emlosok-kihalasa

Tulajdonképpen mi magunk is ennek az apró szerencsének köszönhetjük túlélésünket, egyáltalán kialakulásunkat. Ugyanakkor riasztó abba belegondolni, hogy az emlősök is kis híján kihaltak a katasztrófa idején.

Szerencsére azonban a gyors léptékű alkalmazkodás lehetővé tette az ősi emlősöknek, hogy túléljék a hanyatlást, és mivel a dinoszauruszok kipusztuló félben voltak, nem volt jelentősebb természetes ellenfelük.

tudomány dinoszauruszok történelem


Megtekintések száma: 5341

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet