A DNS-től a fehérjéig – lenyűgöző animáció arról, miből épülünk fel

2016. december 10., szombat




Minden ember legfőbb alapja saját genetikai állománya. Látványos 3 dimenziós animációs magyarázó kisfilmben követhetjük végig, ahogyan a DNS információk alapján létrejön egy fehérje.

Minden bizonnyal abban mindenki egyetért, hogy az emberi test az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Nem csak azért, mert milliárdnyi sejtből és baktériumból épül fel, hanem azért, mert atomok trilliói állnak össze azért, hogy egy egyedi, és megismételhetetlen személyiséget alkossanak.

Az ember eredendően arra hivatott, hogy a kezdetek kezdete óta folyamatosan saját múltját kutassa, és azt, hogy miből keletkezett.

Azt már tudjuk, hogy mindannyian csillagporból, és atomok trillióinak összehangolt működéséből állunk.

Még belegondolni is bámulatos, hogy ezek az atomok komplex emberi szervezeteket, gondolkodó egyéneket képesek alkotni, melyek úgynevezett lélekkel rendelkeznek, mely a halál után egyes nézetek szerint tovaszáll, a test elmúlásával.

Egy remek animáció mutatja be, hogy mennyire parányi részletekből, elemekből épülünk fel, és azt, hogy hogyan lesz a DNS-ben található információk alapján különböző fehérjék, melyek később fontos szerepet látnak el a szervezetünkben.

Az emberi szervezetben található összes fehérje mintegy húsz különböző aminosav kombinációjából áll. Ezek között vannak olyanok, amelyeket a szervezet sejtjei képesek előállítani, illetve olyanok, amelyeket a táplálékkal készen kell felvenni, mert a szervezet nem képes szintetizálni őket.

A fehérjék szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A fehérjék túlnyomó többsége biokémiai átalakulásokat katalizáló enzim, tehát az anyagcsere-folyamatok minden egyes lépése fehérjék közreműködését igényli.

Erősen ajánljuk, hogy nézd végig a részetekbe menő, és alapos 3 dimenziós animációt, mert olyat láthatsz, amit csak ritkán: az emberi élet építőköveit.

tudomány érdekes hihetetlen video érdekesség emberi test


Megtekintések száma: 27755





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet