A Duna antibiotikumokkal a legszennyezettebb folyó Európában!

2019. május 29., szerda




A Yorki Egyetem friss tanulmánya szerint a folyók világszerte szennyezettek antibiotikumokkal, és Európában a Duna van a legrosszabb helyzetben.

A nemzetközi kutatásban több száz folyó szennyezettségét vizsgálták. Európában a Dunában mutatták ki a legnagyobb szennyezettséget, az osztrák mintákban 7 féle kórokozó elleni gyógyszert találtak. A kutatók összesen 72 országban 711 folyószakaszt vizsgáltak, ezek 65 százalékában kimutattak antibiotikumot. Ez azért aggasztó, mert az antibiotikumok jelenléte a vizekben hozzájárulhat a baktériumok rezisztenciájának kialakulásához, azaz a kórokozók ellenállóvá vállnak az ellenük használható gyógyszerek ellen.

Verő György a WWF (Természetvédelmi Világalap) magyarországi szervezete élőfolyók programok projektvezetője kedden az M1-en elmondta a téma kapcsán, hogy a Duna antibiotikum-szennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre.

"A vizek kémiai szennyezése az egyik legfontosabb mutatója a felszíni és felszín alatti vizek állapotának – mondta a projektvezető. Hozzátette, hogy a Dunában kimutatott mennyiségek, például antibiotikumokból, nagyon kicsik, és ausztriai mintavételi helyekről származnak.

A szakértő ugyanakkor kitért a rezisztencia problémájára is, elmondta, hogy az antibiotikumok jelenléte a vizekben elsősorban a mikroorganizmusokra hat, ezekben rezisztenciát alakíthat ki. Az antimikrobiális rezisztencia elterjedése a legkülönbözőbb problémákat okozhatja hosszú távon, köztük

humán egészségügyi problémákat is, és kihat a természetben élő állatok populációjára.

"Európa a világ azon területei közé tartozik, amelyet a folyók átalakítása különösen súlyosan érint. A Nature című folyóiratban most megjelent tanulmány mintegy 250 folyót vizsgált. A nagy folyók kétharmada különböző beavatkozásokkal szabályozott, ezek közül a legdrasztikusabb a keresztgátak építése, általában áramtermelési céllal.

Magyarországon alapvetően síkvidéki folyószakaszok találhatók, itt elsősorban az árterek szűkültek be, a partokat stabilizálták, folyószakaszokat vágtak át, ami a vizekhez köthető élőhelyek visszaszorulását okozza" – mondta Verő György.

Nagy folyóink árterei az elmúlt kétszáz-háromszáz évben óriási mértékben csökkentek, és gyakorlatilag megszűnt a korábbi biológiai sokféleség, miközben jelentősen romlott e területek vízellátása, ami a mezőgazdaságra is komoly hatással van.

A szakértő szerint az EU vízkeret irányelve, amely 2027-re jó állapotú folyókat vetített előre, komoly veszélyben van.

OSZD MEG másokkal is!

szennyezés érdekes egészség


Megtekintések száma: 18815





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet