A Facebook irányítottan manipulálja társadalmunkat, megöli az identitás tudatod, és elzár a világtól?

2016. augusztus 26., péntek
Áldás vagy átok? A Facebook legalább annyira tagadhatatlanul megkerülhetetlen eleme a modern társadalomnak, mint amennyire tagadhatatlan tömegmanipulációs hatása. A Facebook mindent tud rólunk. Szokásaink, kik az ismerőseink, barátaink, mi az érdeklődési körünk, emlékeink, mi történt velünk az elmúlt években, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat, ha globális szinten élnek vissza ezekkel az információkkal...

A Facebook ma már az életünk része. Egy olyan elem, amit aligha lehet kikerülni. Persze lehet duzzogni, és nem regisztrálni rá, de az az igazság, hogy ma a cégek egy állásra jelentkezőnél első körben azt nézik meg, hogy fent van-e Facebookon. Ha ugyanis nincs fenn, az sokmindent elárulhat egy emberről.

Persze nem tisztünk senki felett pálcát törni, hiszen sokan elvből nincsenek jelen ezen a közösségi hálón, azonban egyes szervezeteknek, cégeknek és akár a hatóságnak is szemet szúrhat ez, és rásütheti az ilyen emberekre az antiszociális, vagy deviáns jelzőt.

Elvégre ha valaki nem követi a trendet, azt eleve megbélyegzik ebben a szép új világban. A Facebook napjaink személyigazolványa, útlevele, egyfajta virtuális leképezése önmagunknak. Ha valakinek nincs ilyen, akkor az ő szemükben nem létezünk, vagy nem akarunk létezni, tehát okunk van a bujkálásra, és biztosan rejtegetünk valamit.

facebook-2

A kezdeti célokban mi is egyetértünk. A szándék az volt, hogy egy klassz, nemzeteket és országhatárokat leküzdő közös és virtuális élettérben hozzák össze a bolygó lakóit.

Le kell szögezni, hogy alapvetően nem vagyunk a Facebook és az ehhez hasonló közösségi oldalak ellen, csupán fel szeretnénk hívnia  veszélyeit annak, hogy valaki teljesen meggondolatlanul használja ezeket az oldalakat. Itt is szükség van ugyanis a tudatosságra, erős identitás tudatra.

Nem te manipulálod a tartalmat, a tartalom manipulál téged!

A kezdeti, magasztos célokkal még azonosulni is lehetett. Egy olyan virtuális tér volt a Facebook, ahol tartalmakat oszthattunk meg, saját érdeklődési körünknek megfelelően. Így nem láttunk felesleges, nem nekünk szóló tartalmakat, amik úgysem érdekeltek volna minket.

A valóságban azonban nem mi manipuláljuk a tartalmat, hanem az manipulál minket.

Teljesen át akarják venni az életünk feletti kontrollt, már nem elég nekik az, hogy mindent tudnak rólunk, már azt is meg akarják határozni, hogy miben higgyünk, miről beszélgessünk, hogyan viselkedjünk és milyen zenét szeressünk.

A cég számára fontos, hogy a nem eléggé népszerű anyagokat pedig elhelyezzék a trendi hírek között. Ez nagyon úgy hangzik, mintha manipuláció lenne, sőt, mondjuk ki, részben az is.

globalis-megfigyeles

A hírfolyamunkból tájékozódunk a  világról, ami roppant veszélyes, mert ezeket algoritmusok állítják össze nekünk, azokat pedig emberek írják.

Ráadásul ha a saját érdeklődési körünknek megfelelő híreket állítunk be, akaratlanul is visszaüt a dolog: egy adott idő múlva már egysíkúan - az általunk beállított érdeklődési körök és nézőpont alapján - fogjuk látni a világ, a világ történéseit. Ez pedig akaratlanul is tömegmanipuláció, hiszen nem valós képet kapunk a világról.

A különféle reklámokkal, szponzorált hirdetésekkel manipulálják érzelmeinket, és azt, mit gondoljunk. Meg akarják mondani, hogy egy adott dologról mi legyen a véleményed. Ez persze nem csak a Facebook sara, hanem a Facebook hirdetésből élő cégeké, vállalatoké.

MINDENT tudnak rólad!

Egy ilyen globális vállalat pillanatok alatt tönkre tudná tenni bárkinek az életét, ha fenyegetve érezné magát, ezért nem tud és akar senki fellépni a Facebook és az ehhez hasonló oldalak - Google - ellen.

Valamint azért sem, mert

ezért mi, a netezők is felelősek vagyunk. Mi kínáljuk fel tálcán az egész életünket, mi árulunk el mindent magunkról, ezek a cégek nem csinálnak mást, csak eltárolják ezt a rengeteg információt.

Azonban ez adja az egyik legnagyobb veszélyét a közösségi hálónak. Az emberek egymásról is tudnak mindent. Manapság magánnyomozók de a hatóságok munkatársai is erősen támaszkodnak a Facebookra.

facebook-karikatura

Akár egy személy komplett pszichológiai profilját el lehet készíteni csupán a Facebook profilja és az ott látható képek alapján. Meg lehet saccolni milyen ember, mik a félelmei, mi a legnagyobb vágya az életben, hol a legsebezhetőbb.

Ha pedig rossz kezekbe kerülnek az információk, az tudja a legtöbb kárt okozni. Mindenki hallott már különféle rémtörténeteket - melyek egy része később igaznak is bizonyult -, mint például annak a családnak az esete, akik kiposztolták Facebookra, hogy nyaralni vannak, és valakik betörtek hozzájuk.

Később kiderült, hogy a tettesek a Facebookról tájékozódhattak, hiszen tudták, hogy nincs otthon senki, és valószínűleg valamelyik családtag Facebook ismerősei lehettek.

Az is nagyon veszélyes lehet, ha valaki azzal henceg egy bejegyzésben, hogy egyedül indult buliba. Nehogy aztán valaki(k) egy sötét zugban várják hazafelé jövet...

facebook

Ha ezekkel az információkkal globális szinten élnének vissza a vállalatok, annak beláthatatlan következményei lennének.

Eltűnne a magánszféra, lényegében megindulna a nagyüzemű virtuális emberkereskedelem. Azért nagyüzemű, mert kis tételben, a fű alatt már most is zajlik magánéletünk információinak kipakolása, kereskedelme.

Ha a cégek mindent tudnak majd rólunk, azt is tudják, mi a gyengénk, és mik a vágyaink, ezekre hatva manipulálhatnak, vezethetnek minket.

Elzár a világtól

Nem gondolnánk elsőre, de a Facebook nem tágítja világlátásunkat, hanem szűkíti. Hozzá kell tenni a tisztesség kedvéért, hogy nem minden esetben, de az esetek nagy részében sajnos igen.

Azt már említettük, hogy a saját érdeklődési körünknek megfelelő híreket állítunk be. Mi magunk válogatjuk meg, mit szeretnénk látni. Ha egy adott érdeklődési körnek megfelelő oldalakról származó hírfolyamot nézünk, akkor akaratlanul is beleesünk abba a hibába, hogy egy adott oldalról megközelítve látjuk a dolgokat.

Lényegében ezzel hosszú távon azt érjük el, hogy valós világnézetünk erősen elkezd torzulni.

Egyre jobban bezárjuk magunkat, és már ennek a torzult világképnek megfelelő híreket kezdünk olvasni még többet, hisz más hangnemű cikkeknek esélye sincs átjutni az általunk beválogatott szűrőkön.

facebook-3

Ez persze nem a Facebook hibája, viszont ő adja a kezünkbe ezt az eszközt, mint egyfajta öngyilkossági fegyvert. Dönthetünk úgy, hogy nem élünk vele, vagy hogy óvatosan, ésszel bánunk vele, de az emberek nagy többsége sajnos önmaga - és néha mások - kárára használja.

Ha az általunk beállított érdeklődési körök és nézőpont alapján  fogjuk látni a világ, a világ történéseit, már beszűkült világunk rabjai vagyunk. Ne hagyjuk, törjünk ki belőle.

Reméljük cikkünk jó volt egy kis vitaindítónak, és rávilágított a Facebookot övező néhány nagyon aggasztó problémára. Mindemellett a törekvéseik egy része teljesen vállalható, és azonosulni is lehet vele, de ne feledjük, az ördög soha nem alszik!

érdekes érdekesség facebook


Megtekintések száma: 18694

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet