A fatimai titok: a világvége eljövetelére figyelmeztettek minket?

2023. március 28., kedd




A mai napig nem tisztázott, mi történt 1917. október 13-án, melyet az egyház történetében először és utoljára igazi csodaként könyvelt el.

Létezik három titok. Három olyan jelenség, mely a mai napig heves viták tárgyát képezik, és rengeteget vitatkoznak róla a hívők, és az ateisták.

Az egyház hivatalosan is csodaként könyvelte el, de a három fatimai titok közül az utolsót csak II. János Pál pápa pontifikátusa idején, 2000-ben hozta nyilvánosságra.

Fatima városa erről lett híres, és azóta is igen gyakran emlegetik a kis közösség nevét, ugyanis itt esett meg a fatimai látomások mindegyike.

Külön érdekesség, hogy Fatima nem volt más, mint Mohamed próféta egyik kedvenc lánya. Az unott kisvárosban sohasem történt semmi, egészen 1917-ig, amikor egy napon minden megváltozott.

Május 13-án a település határában fekvő Iria-völgyben három gyermek, név szerint az akkor tízéves Lúcia de Jesus dos Santos, valamint unokatestvérei, a kilencéves Francisco Marto, valamint a hétéves Jacinta Marto a nyájra vigyázott, amikor nem sokkal a déli rózsafüzér-imádság után sugárzó fényt láttak azon a helyen, ahol ma a világhírű zarándokhely bazilikája áll.

Először nem tudták, és azt gondolták, hogy csak valamiféle villanás lehet. Azonban később egy újabb villanást tapasztaltak, ekkor sejtették, hogy ez nem az, aminek gondolták.

A tölgyfabokor felett kibontakozó sugárzó fényben – elmondásuk szerint – egy, a kezei között rózsafüzért tartó nő alakját látták, aki meghívta őket, hogy minden hónap 13-án ugyanarra a helyre. Ez nem volt más, mint Szent Mária, legalábbis ezt feltételezték róla.

Senki sem gondolta, de később egész pontosan öt alkalommal jelent meg előttük a Szent szűz alakja.

Azonban a három gyermek látomásában sokan nem hittek.

Augusztus 13-án Lúcia, Francisco és Jacinta nem tudtak kimenni az Iria völgyébe, mert Qutrem polgári prefektusa bevitette őket a prefektúrára, és megpróbálta kicsikarni belőlük, hogy nem a környéket felbolygató valódi látomásról, hanem csak egy általuk kitalált hazug meséről van szó

A három gyermek azonban kitartott amellett, amit láttak. Elmondásuk szerint bizonyosak voltak benne, hogy ténylegesen nem látomásuk van, hanem a Szűz Mária jelenik meg előttük.

Később, augusztus 19-én annak rendje és módja szerint újra megjelent a három gyermek előtt a Szűz Szent alakja.

Később egy olyan jelenség is végigsöpört a területen, melyre a mai napig senkinek nincs egyetlen logikus magyarázata sem.

Mivel a gyermekeket rengeteg támadás érte amiatt, amit láttak, és sokan nem hittek nekik, elhatározták, hogy a legutolsó jelenség időpontját közzéteszik, kihirdetik, és aki akar, az eljöhet, hogy saját szemével legyen tanúja a látomásnak.

Október 13-án hatalmas, 70 ezres tömeg, gyűlt össze a környékről.

A világtörténelemben először és talán utoljára rengeteg ember előtt is bekövetkezett a jelenség, mely teljesen megdöbbentő és csodaszerű volt.

Előbb elhalványodott és ezüstszínűvé vált a napkorong, majd sebesen forogni kezdett, mint egy tűzkerék, végül úgy tűnt, mintha a Föld felé közeledne. Ezt minden ember látta, aki jelen volt a helyszínen.

Vagyis elsőként volt olyan a történelemben, hogy csodának voltak tanúi a tömegek.

A portugál sajtó is rengeteget foglalkozott az üggyel, mivel több ezren látták a jelenséget, és nem lehetett azt mondani rá, hogy nem történt meg.

A szkeptikusok ma még mindig megpróbálják tömegpszichózissal magyarázni az esetet, azonban a rendelkezésre álló információk alapján ez az egész sokkal több annál, minthogy tömegpszichózis legyen.

Később maga az egyház is elismerte hivatalosan csodaként az eseményt, és ez maradt az egyetlen ilyen, amiben az egyház egyértelműen állást foglalt.

A három unokatestvér közül kettőt, Franciscót és Jacintát elvitte az 1918-ban kitört spanyolnátha-járvány, Lúcia pedig karmelita apácaként rejtetten, visszavonultan élt hosszú évtizedeken át egy spanyolországi zárdában.

A hat jelenés közül a harmadik ilyenen a Szent Szűz alakja három komoly titkot osztott meg velük. Lúcia nővér az első kettőről csak 1940. augusztus 31-én számolt be írásban Leira püspökének.

Az első titok így szólt:

„A Szűzanya egy hatalmas tűztengert mutatott, ami a föld alatt látszott. Emberi formájú démonok és lelkek voltak alámerülve, mint égő, átlátszó széndarabok, mind megfeketedett vagy bronzszínben ragyogott, a tűzvészben lebegtek, majd az égbe emelkedtek a lángok segítségével, amelyek belőlük indultak füstfelhőket okádva, majd körülvéve minket súlytalanul, fájdalmas és kétségbeesett sikolyok és nyögések közepette visszahulltak.”

A második titok a világháború végét jósolta meg, és azt, hogy ezután egy sokkal pusztítóbb háborúra lehet majd számítani, mely felégeti a világot:

„A háború a végéhez közeledik, de ha az emberek nem hagyják abba Isten megbántását, egy rosszabb fog kitörni XI. Piusz pápa méltósága alatt. [ ]... ez az a nagy jel Istentől, hogy közeledik a világ megbüntetése a sok gonoszságáért, háborúval, éhínséggel, az Egyház és a Szentatya üldözésével. Ennek megakadályozására jönni fogok és kérni fogom Oroszország felajánlását Szeplőtelen Szívemnek...[ ] Ha kérésemet teljesítik, Oroszország meg fog térni, és béke lesz; ha nem, elterjeszti tévtanait a világban, háborúkat és az Egyház üldözését okozva. A jókat fel fogják áldozni; a Szentatya sokat fog szenvedni; nemzetek fognak elpusztulni.”

A harmadik fatimai titkot sokáig nem akarták nyilvánosságra hozni, ezért számtalan legenda és pletyka kezdtet terjedni annak tartalmát illetően.

„...Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk valami olyasmit, mintha tükör előtt vonultak volna emberek, láttunk egy fehérbe öltözött püspököt, akiről úgy gondoltuk, ő a Szentatya. Sok más püspök, pap, szerzetes és szerzetesnő ment föl egy meredek hegyre, melynek csúcsán nagy kereszt állt fatörzsekből, mintha hántolatlan paratölgy lett volna; a Szentatya, mielőtt odaért, egy félig lerombolt, félig düledező városon ment keresztül botladozó léptekkel, fájdalommal és aggodalommal telve imádkozott az út mentén heverő holtak lelkéért...” (Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Hittani Kongregáció Fatima üzenete, fordította: Dr. Diós István)

Senki sem tudja pontosan, hogy a harmadik fatimai titoknak mi a jelentése, vagy legalábbis nagyon megoszlanak róla a vélemények.

A legtöbbek szerint harmadik fatimai titok az egyház és a pápa szenvedéseiről, nagy vértanúságokról és a hűséges hitvallásról szól.

Sokan összefüggésbe is hozzák mind a mai napig a Szent Malakiás listával is a fatimai harmadik titkot, mivel az is megjósolja a végidők kezdetét. Ez utóbbi lista kimondja, hogy összesen 112 egyházfejedelme lesz a római anyaszentegyháznak, aztán eljön az Antikrisztus, és Róma leromboltatik.

Nagy kérdés, hogy ezek vajon mit jelenthetnek, és hogy a fatimai titkot lehet-e másképpen is értelmezni. Ahogy a világot elnézzük, valószínűleg hamarosan minden valósággá válhat, amit a Szent Szűz megüzent.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek vallás jézus biblia világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 620810





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet