A feketelyukak egyik legnagyobb rejtélye: féregjáratok egy másik világba? A tudósok merész elképzelésekkel álltak elő

2019. szeptember 25., szerda




Egy videóban beszélnek arról, mi történne egy űrhajóssal, ha belezuhanna egy feketelyukba.

A feketelyukak mindig is az univerzum nagy rejtélyeinek egyikei voltak. Nem azért, mert még egyetlen egyszer sem sikerült közvetlen fotót vagy felvételt készíteni róluk bár ez is ad egyfajta misztikumot nekik.

Sokkal inkább azért, mert senki sem tudja, hogy mi lehet egy ilyen feketelyuk belsejében.

Eleve az is nagyon nagy titok, hogy hová lyukadunk ki a másik oldalon. Már ha van egyáltalán a feketelyuknak másik oldala.

A tudomány jelen állása szerint még a fény és az információ sem juthat onnan ki. vagyis a feketelyukba eső űrhajósunk különös dolgokat tapasztalna, miközben közeledik a jelenség eseményhorizontjához.

Először a fény torzul el, majd egyre nagyobb gravitációs erő nehezedne űrhajósunkra, aki bátran tűrné ezt.

Egy ponton azonban mindennek vége szakadna, és az úrhajós nem élné túl, mert az őt alkotó molekulák közötti kapcsolat megszűnne.

Morbid kifejezéssel élve szó szerint szétesne, gyakorlatilag atomjaira hullana főszereplőnk.

Mielőtt ez megtörténne, az idő és a tér torzulása miatt minden megnyúlna, még a látómező is, és az űrhajós teste is.

Odabenn egyes teóriák szerint – ha még élne űrhajósunk, mire áthalad a szingularitási ponton is – minden dolgot látni lehetne, ami valaha belezuhant a feketelyukba. Persze nem a maguk eredeti formájában, hanem atomjaikra hullva, mint egy hatalmas, élettelen massza.

Az sem kizárt, hogy minden, ami eléri az végső pontot, egyszerűen megfagy az időben, vagyis ellentmondásos módon soha nem érjük el a feketelyuk belsejét.

Mivel mindbe megfagy az időben, ezért nem képezik az univerzum idővonalának részét, ezért nem is lehetséges az, hogy a feketelyuk belsejébe utazzunk, és elmondjuk, mi van belül, mivel ha megáll az idő, megáll minden, és az információ sem lesz képes „áramlani”.

Ezért a külső szemlélő számára a szingularitási pont soha nem következik be. Egyszerűen nem érjük el azt a pontot, mert "idő előtt" megáll az idő, és megfagyunk a térben.

Ha mégis be lehetne jutni, akkor elméletben azt tapasztalhatnánk, hogy kiesnék a téridő szövetéből az abszolút semmibe.

Vagy egy másik univerzumban landolnánk, de ez azonban ellentmondana annak, hogy a szingularitási pontot nem lehet elérni.

Éppen ezért annyira titokzatosak a feketelyukak. Mert senki sem tudja, hová vezetnek…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 152853





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet