A férfi, aki pislogással morzézta a világnak, hogy kínozzák!

2016. május 27., péntek




Jeremiah Denton 1966. május 2-án, amikor az észak-vietnamiak hadifoglyaként interjút adott egy japán riporternek, titkos morze-kóddal tudatta a világgal, hogy kínozzák, melyhez nem használt mást, csak a tekintetét, és pislogásokat.

Az emberi leleményesség határtalan, ha a túlélésről van szó. Ilyenkor az ember agya ösztönösen bekapcsolja a vésztartalékokat, és olyan teljesítményre, olyan ötletekre és dolgokra lehetünk képesek, mint soha.

Így volt ez Jeremiah Dentonnal, aki Észak-Vietnámban raboskodott hadifogolyként. 1965 júliusában esett fogságba, 41 évesen, miután lelőtték az Independence repülőgép-hordozóról felszállt bombázóját. Csak 1973 februárjában szabadult, hét évet és hét hónapot töltött Hanoiban, gyakran magánzárkában.

1966 május 2-án interjút adott egy japán riporternek, ekkor szólhatott először a világ felé. Az interjút propagandacélokból szervezték, hogy Észak-Vietnam megmutassa, jól bánik a vietnami háborúban fogságba esett amerikaiakkal, akik még politikai nézeteiket is nyugodtan hangoztathatják.

Az interjú során azonban több különös dolgot is észre lehetett venni Dentonon. Az egyik a nyúzott arca volt, és  az, hogy a tekintete mennyire nem áll szinkronban az által elmondottakkal.

Ami még ennél is furcsább volt, az állandó pislogása volt, mintha csak zavarta volna a riporter egyik háttérvilágító eszköze.

Hát még ha jobban megnézzük a pislogást, akkor döbbenünk le igazán:

hosszú, hosszú-hosszú-hosszú, rövid-hosszú-rövid, hosszú, rövid-rövid-hosszú, rövid-hosszú-rövid, rövid

Ez bizony morzekód, amiből az angol T-O-R-T-U-R-E, azaz „kínzás” szó adódik össze. Jeremiah Denton így üzent a világnak arról, hogy nem éppen a genfi egyezményeknek megfelelő körülmények között tartják fogva.

jeremiah-denton-2

Tette az első megerősítés volt az amerikai katonai vezetésnek a hanoi börtönökben történő kínzásokról.

Később a férfi hazatért, majd ezután könyvet írt megpróbáltatásairól (amiből 1979-ben film is készült), majd politikai karrierbe kezdett, és 1980-ban republikánus szenátor lett Alabamában - előtte 112 évig nem nyert az államban republikánus.

Jeremiah Denton 2014. március 28-án, 89 évesen hunyt el. Reagan elnök egy alkalommal „nemzeti kincsként” emlegette őt. Denton „a középnyugat átlagos termékének” nevezte magát.

Forrás: Index


Megtekintések száma: 32809





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet