A Föld és az emberiség történetének 5 legforróbb éve jön - jelentették ki a klimatológusok

2018. augusztus 15., szerda




Egy új tanulmány szerint az elkövetkező öt évben többször is tapasztalhatunk majd abnormálisan magas hőmérsékleti értékeket - számol be az IFLScience. 

Sőt, elképzelhető, hogy az extrém hőhullámok még öt év után is jelentkezni fognak, a folyamat pedig növeli majd a trópusi viharok kialakulásának esélyét.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) csapata új módszert fejlesztett ki, mellyel képesek megjósolni a jövő felszíni hőmérsékleti értékeit. 

A kutatók ehhez a klímaváltozásra és a szokatlan időjárási jelenségekre vonatkozó adatokat használták fel.

1998 és 2013 között a Föld kevéssé tapasztalta meg az éghajlatváltozás hatásait.

Ezen időszak során a hőmérsékletemelkedés üteme lassult, az óceánok pedig egyre több hőt nyeltek el, globális szinten oszlatva el az energiát.

A CNRS munkatársai egy statisztikai modellt alkalmaztak az 1880 és 2016 között adatokra, hogy a maihoz hasonló klimatikus állapotokat hozhassanak létre, és vázolják a lehetséges jövőt. 

A vizsgálattal utólag is sikerült előre jelezni az 1998 és 2013 közötti nyugodtabb periódust.

A szakértők úgy vélik, hogy az elkövetkező legalább öt évben a melegedés tovább folytatódik. 2018 és 2019 során ráadásul nemcsak az extrém forró időjárási események száma fog nőni, hanem a szélsőségesen hideg időszakok száma is csökken majd.

A kutatók következő célja az, hogy a csapadékmennyiségre, szárazságra és hurrikánokra vonatkozóan is elkészítsék előrejelzéseiket.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány klímaváltozás hőhullámok felmelegedés


Megtekintések száma: 29452





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet