A Föld felforrt: kritikus állapotban az ökoszisztéma...

2023. április 25., kedd
Tudósok szerint vészesen nagy a baj...

Idén nyáron szinte felforrt a bolygó, amit a több országban pusztító erdőtüzek, aszálykárok, valamint folyók Magyarországon is tapasztalható alacsony vízállása és rekordszámban jelentkező hőhullámok is jól mutatnak, miközben a világ más területein a korábbinál nagyobb áradások és viharok jelentkeztek.

Mára 97 százalékos tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a Föld felszínének hőmérsékletét a légkörben az emberi tevékenység miatt egyre nagyobb arányban jelen lévő üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid okozza.

A természeti katasztrófák súlyos társadalmi konfliktusokhoz is vezetnek, hiszen az emberek érthető módon elmenekülnek azokról a területekről, ahol nem biztosítottak a megélhetés feltételei.

A vízzel kapcsolatban nemcsak az jelenthet problémát, ha abból kevés áll rendelkezésre. 

Mint fogalmazott: a túl sok, továbbá a szennyezett víz is drámai helyzetekhez vezet.

A Föld népessége másodpercenként 20 ezer darab műanyag palackot használ fel, azoknak pedig csak töredékét hasznosítja újra, így az óceánokban mostanra az űrből is jól látszó hulladékszigetek alakultak ki.

A klímaváltozásról és a vízválságról érdemes beszélni, az ugyanis közös felelősséget és tennivalót jelent.

Prágában 1775 óta nem volt ilyen forró és meleg a nyár, mint az idei – közölte a Cseh Meteorológiai Intézet csütörtökön a weboldalán.

A meteorológusok a cseh főváros központjában álló Klementinum egykori jezsuita kolostorban működő meteorológiai állomás méréseire hivatkoztak. 

Ez a meteorológiai állomás a legrégebbi Csehországban.

A Klementinum meteorológiai állomás mérései szerint az idén a június, július és augusztus hónapokban az átlagos hőmérséklet 22,7 Celsius-fokot tett ki. Ez 244 éve a legmagasabb átlagos hőmérséklet – olvasható a weboldalon.

Eddig a melegrekordot a 2003-as év tartja, amikor a nyári átlaghőmérséklet 22,4 Celsius-fokot tett ki. 

Ezt 2015 követi, amikor az átlag 22,3 Celsius-fok volt.

Csehországban az idei nyári hónapokban számos helyen többször is 35 Celsius-fokot meghaladó meleget mérték, ami nagyon szokatlan és ritka.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtélyek időjárás előrejelzés


Megtekintések száma: 77157

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet