​A Föld hűtésével menthetjük meg a bolygót? Jön a Bolygómérnökség

2023. augusztus 18., péntek




Korábban több szakértő is felvetette, hogy a légkörbe való mérnöki beavatkozással győzhetnénk le a klímaváltozást.

Tapio Schneider, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban modellezéssel mérték fel az egyik lehetséges geomérnöki megoldás potenciális hatásait – írja a Phys.org. A csapat arra volt kíváncsi, hogy a bolygó lehűtésével semlegesíthetjük-e az éghajlatváltozást.

Mivel az elmúlt évtizedekben meglehetősen keveset tettünk a kibocsátás csökkentéséért, egyes szakértők arra jutottak, hogy egyéb módszereket kellene találnunk a globális felmelegedés elleni harcban. Az egyik ilyen technika az úgynevezett geomérnökség, melynek lényege, hogy beavatkoznak a bolygó működésébe. A sztratoszférába például olyan anyagokat juttathatnánk, amelyek képesek visszaverni a Nap sugárzásának egy részét, ezzel hűtve a bolygót. Az elképzelés alapja, hogy korábban megfigyelték: a vulkánkitörések után felszabaduló részecskék csökkenteni tudják a földi átlaghőmérsékletet.

A technológiákat a való életben természetesen még nem tesztelte az emberiség. Schneider és társai most számítógépes szimulációkkal mérték fel, hogy a geomérnöki megoldás mekkora segítséget is jelenthetne a klímaharcban.

Az eredmények alapján a technológia csupán egy bizonyos pontig lehetne hasznos. A szén-dioxid nemcsak a felmelegedésért felelős, hanem bizonyos felhőtípusok esetén azokat közvetlen hatásával képes feloszlatni. Amennyiben nem kezdünk valamit az üvegházgázokkal, a szubtrópusi tengerek régiójában a gomolyos rétegfelhők idővel elvékonyodnak, vagy akár el is tűnhetnek. Ezen felhők nélkül annyival melegedne a földfelszín, hogy a felbocsátott anyagaink nem lennének már elegendőek a hűtéshez, a geomérnöki beavatkozás ezért önmagában nem védene meg minket a Föld átalakulásától.


Megtekintések száma: 47865





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet