A Föld kialakulásánál régebben alakulhatott ki a Földi élet: de akkor hol?

2023. július 12., szerda




Egy elmélet szerint nem kizárt, hogy az élet nem a Földön alakult ki, ráadásul jóval korábban létezett!

A Földünk több milliárd évvel ezelőtt alakult ki, az űrben a Napunk körül keringő hatalmas kőzetanyagból és kozmikus porból, és 4,6 milliárd éven át formálódott, míg kialakult az az állapot, melyet ma ismerünk.

A Földi életformákat sokan ezért nem eredeztetik még régebbről, mint mag a Föld kialakulása, hiszen az lehetetlen lenne. Vagy mégsem?

Egy érdekes elmélet látott napvilágot, melyre közvetett bizonyítékok is léteznek. Az elmélet kimondja, vagyis felteszi a lehetőséget, hogy az élet jóval korábbi a Földnél, vagyis a Föld egyfajta kései bölcsője lehetett egy már fejlődőben lévő kezdetleges és miniatűr ökoszisztémának.

Jelenleg 3,77-4,29 milliárd éves a világ legöregebb ismert élő organizmus maradványa, azonban ennél jóval régebbieket is találhatunk.

Ezt az elmélet arra alapozza, hogy ezek a régi maradványok is már olyan fejlődési jeleket mutattak, melyekhez több százmillió év kellhet.

Vagyis elméletileg lennie kell 4,6 milliárd évnél régebbi élet nyomoknak is, viszont mivel a Föld csak 4,6 milliárd éves, rögtön felvetődik a kérdés, hogy akkor az élet honnan származik a bolygón?

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a Földön robbanásszerűen indult meg az élet 4,5 milliárd évvel ezelőtt, vagyis 100 millió évvel a Föld keletkezését követően.

Azonban a leletek több száz millió éves fejlődést feltételeznek. Persze a szkeptikusabbak szerint ez akár azzal is magyarázható, hogy a Föld életkora lett rosszul megbecsülve, és valójában sokkal régebbi is lehet, azonban egyetlen geológiai nyom sem utal rá.

Éppen ellenkezőleg, egyes szakértők szerint még az sem lehetetlen, hogy akár fiatalabb legyen, ugyanis a valaha megtalált legidősebb kőzetanyag 4,5 milliárd éves, és nem 4,6 milliárd.

Egy másik elmélet szerint ez a pánspermia magyarázata, vagyis az ok-okozati összefüggése. Azonban a pánspermia elmélete nem teljesen erről szól, hanem arról, hogy az élet építőkövei a bolygóba csapódtak aszteroidák formájában, és ez válthatta ki az élet kialakulását.

De mi van, ha az élet eleve elindult már a fejlődés útján, igaz csak kezdetlegesen, amikor ezek az aszteroidák becsapódtak a Földbe?

Ez egyúttal azt is jelentené, hogy ahonnan ezek származtak, ott szintén elindult az élet fejlődése, tehát nem lehetünk egyedül a világegyetemben. Egy még elrugaszkodottabb teória szerint pedig a Földi életet eleve kitenyésztették, és csak több száz millió év múlva „ültették” el a Földön az élet csíráit.

Akárhogyan is, komoly jelek mutatnak arra, hogy a Földi élet ár a Föld előtt létezhetett, ez pedig rengeteg kínos kérdést vet fel a tudomány számára, amit érdemes lenne alaposabban megvizsgálni.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 59853





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet