A Föld pusztulásának 5 jövőbeli forgatókönyve

2017. január 12., csütörtök




Az elkövetkező évszázadban egyre nagyobb a veszély, hogy a Földünk, és az emberiség elpusztul. Sorba vettük a lehetséges okokat.

Szupervulkánok, napkitörés, globális felmelegedés. Csak néhány ok, ami idővel eltörölhetné a Földről az életet.

Már több millió éve élünk a bolygón, de ez idáig bolygónk elbírta káros tevékenységeinket, és azt, hogy folyton folyvást élősködünk rajta.

A nagy kérdés persze az, hogy a jövőben is így lesz-e és az emberiség mikor fog egy olyan globális fenyegetéssel szembenézni, mely megpecsételheti a sorsát. Az évszázad végég ugyanis rengeteg lehetséges katasztrófa törölhet el minket.

Globális felmelegedés

A globális felmelegedés önmagában elhozhat a jövőben olyan időjárási viszonyokat és egy globális kataklizmát, melyben az emberek száma jelentősen megfogyatkozik.

A Földön extrém szárazságok fognak tombolni, és óriási viharok rendezik át a bolygó "arcát".A változékony időjárás tönkretenné a gazdaságot, és nem csak globális vízhiánnyal, de élelmiszerhiánnyal,. és világszintű éhezéssel is szembe kellene néznünk.

Egyes becslések szerint ha nem tudnánk kellő időben, és kellően gyorsan lereagálni majd ezta helyzetet, az emberiség 70%-a is elpusztulhat a globális felmelegedés csúcspontján.

Szupervulkánok

A szupervulkánok veszélye is igen nagy. A Yellowstone alatti szupervulkán, ha egyszer kitör, egész Amerikát elpusztíthatja, de a világ számos más pontjára is hatással lesz majd.

Több tonnányi vulkanikus hamu terítheti be a légkört, egyes becslések szerint az egész Földet ellepheti, és ezzel elzárja a növények elől a levegőt és a napfényt, ami világszinten a növény, majd az állatvilág megcsappanásához vezethet, ami hosszabb távon az emberiséget is veszélybe sodorhatja.

Jégkorszak

Egy jégkorszak is komoly hatással lenne ránk, amit aligha tudnánk idő előtt tolerálni, és nem tudnánk felkészíteni a technológiánkat hozzá.

A globális felmelegedés következtében a Golf-áramlat leállhat, ez pedig a Föld légkörét lehűtheti, méghozzá olyannyira, ahogy majdnem az egyenlítőig lenyúló jégsapka alakulhatna ki a bolygón.

Az emberek nagy része egyszerűen megfagyna, és bár a folyamat nem egyik naptól a másikra következne be, még így sem lenne elég időnk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez mint társadalmilag, mind gazdaságilag.

Napkitörés

Egy napkitörés vagy napvihar bármikor létrejöhet. Ami azt illeti, nap mint nap történik, de nem mindegyik éri el a Földet.

Az embereket közvetlenül bár nem érné a mágneses napkitörés hatása, mégis valószínűsíthető, hogy rengetegen lelnék halálukat a kitörés okozta bolygószintű technikai üzemzavarban.

Geomágneses vihar alatt a Föld mágneses terének átmeneti, nagyarányú és hirtelen megzavarását értjük, melyet napkitörések váltanak ki. Nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb erejű geomágneses vihar érné a Földet a közeljövőben, de nem is lehet kizárni ennek lehetőségét.

Lehetséges, hogy minden egyes új nap egy áldás, és bármelyik pillanatban kaphatnánk egy akkora hullámot, mely lenullázná a társadalmunkat és kipusztítaná az emberiség nagy részét.

Elég, ha az 1859-es Carrington-eseményre gondolunk, amely során egy intenzívebb fler (a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése) keltett zavart bolygónk magnetoszférájában. Ennek hatására a távíróhálózat vezetékei szikrázni kezdtek, egyes távíróhivatalok kigyulladtak, használhatatlanná téve ezzel a Viktória-kor telekommunikációs rendszerét.

Aszteroida

Egy lehetséges aszteroida becsapódás is egy olyan aduász, mely sajnos bármikor bekövetkezhet, akár holnap, vagy a jövő héten is.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az utóbbi időben több olyan aszteroida haladt el a Föld mellett, alig egy nappal előtte, vagy utána vettünk észre, és képesek lettek volna komolyabb károkat okozni.

Sokak szerint emiatt csak idő kérdése, hogy mikor találkozunk egy igazán pusztító aszteroidával, amit már nem veszünk észre időben ahhoz, hogy fel tudjunk készülni az esetleges megsemmisítésére.

tudomány világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 50142





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet