A földtörténet legmelegebb hónapja volt a mostani: volt egy hely, ahol 42 Celsius fok volt ÁTLAGBAN!

2018. augusztus 2., csütörtök
Hová fajulhat a globális klímaváltozási rémálom?

A július a szokásosnál is forróbban alakult az amerikai Halál-völgyben (Death Valley), 2018-ban - írja a Washington Post. A hónapban a napi átlaghőmérséklet közel 42,2 Celsius-fok volt. 

Ennél melegebb hónapot még nem mértek a Földön.

Az előző rekordot is a Halál-völgy tartotta: tavaly júliusban majdnem 41,9 Celsius-fok volt a napi átlag. Ez az érték egy közel száz éves csúcsot döntött meg.

A Halál-völgy egyébként is a világ egyik legforróbb térségei közé tartozik. 

A régió 89 méterrel a tengerszint alatt fekszik, és olyan hegyek határolják, melyek képesek beszorítani a meleg levegőt a hosszúkás területre. A helyi szélsőséges forróság egyáltalán nem játék: idén júliusban egy látogató meghalt a Halál-völgyben a hőség miatt.

A területen 1911 óta rendszeresen mérik a hőmérsékletet. 

Állítólag 1913 júliusában itt volt az addigi legmelegebb, közel 56,7 Celsius-fok. Sok kutató azonban nem tekinti megbízhatónak az adatot.

A térségben az eddigi öt legforróbb hónap mind 2005 után következett. Egyes szakértők ezt a klímaváltozás jelének tekintik.

Az utóbbi időszak egyébként nem csak a Halál-völgyben volt kivételesen meleg. Világszerte több helyen is elképesztő forróság uralkodik június óta.

Ománban például június végén rekord meleg éjszakát észleltek, Európában pedig több országot is sújt a hőhullám.

Egy új vizsgálat azt is felfedte, hogy az emberi tevékenység is hozzájárulhatott a mostani helyzet kialakulásához.

A szakértők és meteorológusok szerint a hőhullámok világszerte egyre gyakoribbá válnak, és erre fel kell készülnie az emberiségnek, különben milliók halhatnak majd meg világszerte.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány klímaváltozás időjárás


Megtekintések száma: 42323

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet