A föltörténet legmelegebb 4 évén vagyunk túl: az utolsó előtti esélyünk is odaveszett a klímaváltozás visszafordítására!

2018. augusztus 3., péntek
A NOAA amerikai klímahatóságnak az elmúlt év globális éghajlati trendjeit összefoglaló jelentése szerint az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon, ezen belül 2017 volt a harmadik legmelegebb esztendő a feljegyzések 19. század végi kezdete óta.

Az El Nino légköri jelenség nélküli éveket számítva 2017 volt a legmelegebb a Földön 1880 óta. 

Az El Nino bizonyos években megemeli a hőmérsékletet a Csendes-óceán térségében.

A 2017-es NOAA-jelentés alapján erősödni látszanak a bolygó felmelegedésére utaló klímatrendek, például új csúcsot ért el olyan üvegházhatású gázok koncentrációja, mint a szén-dioxid vagy metán. 

Rekordmagasságba emelkedett a világtengerek szintje is, amely tavaly 7,7 centiméterrel haladta meg a műholdas mérések 1993-as kezdetekor regisztrált magasságot: ez alapján évtizedenként 3 centiméterrel nő a tengerszint a világon.

Az erősödő felmelegedés jeleit észlelték az Északi-sarkvidéken is, ahol tavaly szeptemberben negyedével volt kisebb a jégtakaró a sokéves átlagnál. 

A sarkvidéki tengerjég az utóbbi években új képződésű, vékony, törékenységre és olvadásra hajlamos. 

A vastagabb jég által borított terület pedig tovább csökken – olvasható a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy a legalacsonyabb jégértékek közül tízet az elmúlt 11 év szeptember havában mértek.

A tengerek felmelegedése megmutatkozik a korallzátonyok állapotán is. A 2014 júniusától 2017 májusáig tartó korallfehéredés nemcsak időtartama miatt volt szokatlan, hanem azért is, mert az El Nino légköri jelenségtől függetlenül történt

– közölte a NOAA.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 48297

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet