A fúziós energia mentheti meg a jövőben a világunkat?

2016. november 12., szombat
A fúziós energia lehet bolygónk és társadalmunk túlélésének kulcsa. Ezt egy remek, és nagyon szórakoztató videóban mutatják most be.

Mi is pontosan a fúzió, illetve magfúzió, és miért tartják úgy jelenleg sokan úgy, hogy ez lehet az az energiaforrás, mely megmentheti a bolygót?

Az úgynevezett fúziós reaktor az atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosítja, méghozzá minden eddiginél sokkal nagyobb hatásfokkal.

Hogy szemléltessük, mekkora energiákat lennénk képesek ily módon termelni, érdemes megemlítenünk, hogy fúziós elven működik a napunk is. Gyakorlatilag nem teszünk mást, mint a napban végbemenő folyamatokat ültetjük át sokkal kisebb méretekben ide a Földre, nagy fúziós reaktorok belsejébe.

Mivel lényegében alig, vagy egyáltalán nem jár olyan mértékű környezetszennyezéssel, mint a jelenleg használatos, és az egész világon elterjedt atomerőművek, így sokan igazi megmentő energiaforrásként tartják számon.

A jövőkutatók állítása szerint ez lehet az a technológia, mellyel úgy tudunk majd energiát előállítani, hogy nem romboljuk tovább a környezetünket.

Ez lehet az emberiség túlélésének záloga, és kulcsa. Ha nem térünk át az elkövetkező 30-40 évben a fúziós energiára, akkor visszafordíthatatlan károkat fogunk a bolygónak és önmagunknak okozni.

1950-es évek óta keresnek környezetbarát megoldást az elektromos energia előállítására. Biztosan ez lehet a megoldás, de leghamarabb 2050 körül tudnánk az első helyeken átállni a fúziós energiára viszont már eleve ez is egy nagyon fontos kezdőlépés lenne.

Azért sorra dőltek le az akadályok, s egyre jobban megismertük a sok százmillió fokos plazma tulajdonságait, kezelési módját.

Kialakult a technika, elkészült mögé a számításokat támogató elmélet. Elkészült végül egy terv arra is, hogy megépüljön végre az első olyan erőmű, ami már nemcsak viszi az áramot, hanem vissza is termel a hálózatra.

Az átlagembereknek viszont sajnos fogalmuk sincs arról, hogy miért ennyire fontos a fúziós energia, és hogy hogyan is működik, milyen előnyeink származnak belőle, és miért mondják nagyon gyakran az emberiség és a világ megmentőjének.

Egy remek videó taglalja többek között azt a kérdéskört hogy mi az a fúziós energia egyáltalán,kik, hol, milyen sikerrel kísérleteznek egy ilyen energiaforrás létrehozásával.

Az is szóba kerül, hogy milyen akadályai vannak a technológiának, illetve mely anyagok szükségesek a fúziós folyamatok beindításához.

Természetesen a videó nem kertel, még arra is külön kitér, hogy mi történik abban az esetben, ha egy ilyen fúziós erőmű hibásodik meg.

Mindezt viccesen, pontosan, szórakoztatóan. A videót szinte kötelező megnézni, mert valóban élvezhetően mutatja be egy átlagember számára azt, hogy miért lesz a jövő technológiája a fúziós energia, és a fúziós erőművek.

tudomány technológia technika video


Megtekintések száma: 41974

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet