A fúziós reaktor működése - ilyen a jövő energiaforrása működés közben

2017. január 8., vasárnap




Sokan mondják, hogy a fúziós energia mentheti meg az emberiséget, azonban csak kevesen értik, miért, és hogyan működik. Ha kíváncsi vagy, olvass tovább!

A fúziós energia körül mostanában elég nagy a sürgés-forgás, nem csak a tudomány szempontjából, de a sajtó is egyre érdeklődőbb a jövő technológiája és energiaforrásaként emlegetett "találmánnyal" kapcsolatban.

Ez nem véletlen, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a fúziós energia bevezetése és elterjedése lehet az, ami megmentheti az emberiséget.

Ugyanis ha elterjed, nem lesz többé szükségünk fosszilis energiaforrásokra, és a hatalmas, nem kellően gazdaságos, és nagyon veszélyes atomerőműveket egy az egyben leválthatja.

Rengetegen beszélnek róla, sokan istenítik, de csak nagyon kevesen ismerik a pontos működését egy ilyen energiát előállító reaktornak. Pedig nem bonyolult a folyamat maga.

A fúziós reaktor az egyes atommagok egyesülésekor játszik szerepet azzal, hogy a létrejövő energiatöbbletet nyeri ki, majd hasznosítja.

Az egész a Nap és más csillagok működési elvén alapul, ugyanis ezek is pontosan ezt a folyamatot használják arra, hogy energiát nyerjenek és termeljenek.

A fúziós erőmű anyaga általában deutérium és lítium. A deutérium a hidrogén izotópja, a vízből viszonylag egyszerűen kivonható. A lítiumot besugárzással tríciumra bontják, ez is egy hidrogénizotóp. A tórusz formájú reaktorkamrába a trícium és deutérium keverékét juttatják be.

Több millió - körülbelül 10-15 - fokosra hevítik, és az íg felszabaduló ionokat egy különleges körpályára terelik mágneses tér segítségével.

A reakció során hélium keletkezik, ami egy seleges, nem sugárzó gáz, és nem is veszélyes. Éppen ezért ez a nagy előnye ezeknek a reaktoroknak, mert egy esetleges sérülés esetén sem keletkezne jelentősebb környezeti kár.

A reaktor fala bórral ötvözött acél. Azért van benne bór, mert az jól befogja a reakció közben keletkező neutronokat, és így megakadályozza, hogy a környezetbe kikerüljenek.

A reaktor falát folyékony fémmel tervezik hűteni. Az így elvezetendő hővel turbinákat hajtanak meg. A turbina villamos generátort működtet, amivel a villamos hálózatba lehet táplálni az áramot.

Ha tetszett, és szerinted is ez a jövő energiaforrása, OSZD MEG másokkal is, hogy minél többen tudjanak róla!

tudomány technológia technika érdekes video érdekesség zöldenergia


Megtekintések száma: 24675





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet