A génszerkesztés forradalma: az ember bármit megtehet? Képesek leszünk Istent is megalkotni?

2016. július 24., vasárnap




Hihetetlen, de új korszakba lépett a genetika. Hamarosan más élőlényekből származó szervek is átültethetőek lesznek az emberbe. A rák gyógyíthatóvá válik általa, kihalt fajokat tudunk visszahozni, és még meg nem születő babák tulajdonságait is módosíthatjuk vele. Az ember tényleg elkezdett istent játszani, vagy a tudomány egy szükségszerű, pozitív és életeket mentő hozadékának forradalma következik?

A genetikusok néhány éve felismerték, hogy ennek a mechanizmusnak a legfontosabb eleme az ő számukra az, hogy az enzim pontosan ott fogja a DNS-t hasítani, ahol az RNS bekötött.

Ez pedig nemcsak vírus-örökítőanyaggal, hanem szinte mindenféle DNS-sel működik. Ha tehát van egy gén, amelyet célzottan módosítani (például kikapcsolni, bekapcsolni, átalakítani) szeretnénk, vagy egy teljesen új gént akarunk bejuttatni a DNS pontosan meghatározott helyére, ezt a génszerkesztés segítségével könnyűszerrel megtehetjük.

Csak kreálnunk kell egy olyan RNS-t, ami a célhelyhez kapcsolódik, a többit pedig – kis túlzással – egy különleges enzim, a Cas enzim elintézi nekünk.

dns-szekvencia

Vagyis lényegében lehetségessé fog válni, hogy más állatokból, például disznókból származó szerveket hozzanak létre, ültessenek át emberekbe.

Az eljárás még az állandó donorhiányt is megoldhatja.

A kutatók kezébe kerülő génszerkesztési technológia ugyanis lényegében bármit lehetővé tesz. És nem a jövőben, hanem már most!

Csodák az orvostudományban

Herpeszfertőzés, szívinfarktus, elhízás, cukorbetegség, az összes rák, az éhínség, az öregedés, a rövidlátás, terméketlenség, a mezőgazdaság megannyi problémája, Huntington-kór, vérzékenység, átültetett szervek kilökődése, malária, Alzheimer-kór: ez csak néhány betegség és az emberiség jövőjét veszélyeztető globális probléma, amelyet – elvileg – orvosolni lehet majd a jövőben a génszerkesztéssel.

Tavaly ősszel jelentették be, hogy

egy egyéves kislány, Layla akut limfoblasztos leukémiáját gyógyították meg angol orvosok génszerkesztéssel hatékonyabbá tett immunsejtek segítségével.

rak-immunterapia

A terápiaként adott T-immunsejteket úgy alakították át, hogy azok célzottan megkeressék és elpusztítsák a tumorsejteket.

A bioetikai hatóságok zöld utat adtak annak, hogy háromféle rákot próbáljanak emberi betegeken meggyógyítani génszerkesztéssel átalakított immunsejtek segítségével.

Istent játszunk, vagy sem?

Génszekventálás, editálás, genetikai szerkesztés. Csak a jó ég tudja, mi lehet ennek a vége, ezáltal ugyanis az ember szinte isteni hatalmat kap a kezébe.

Komolyan felmerülhet, hogy bizonyos kihalt fajokat feltámasszunk, kártevőket lokálisan vagy globálisan kipusztítsunk. És az is elérhető közelségbe került, hogy célzottan módosítsuk az emberi genomot is.

csecsemok

Ezzel súlyos betegségeket gyógyíthatunk, de a technológia etikátlan célokra is használható,

például megszületendő babák tulajdonságait is tervezhetjük általa.

Alkalmazásának határai ott lesznek, ahol a társadalmunk meghúzza őket.

Ugyanúgy eltörölhetjük segítségével a minden évben milliók halálát okozó maláriát, ahogy kiiktathatunk kellemetlen (nem feltétlenül betegséget okozó) géneket születendő gyermekeink örökítőanyagából.

A dizájner gyermekek léte az egyik legérdekesebb, leginkább vitás kérdés. A génszerkesztéssel ugyanis lehetőségünk válik arra, hogy a meg nem született gyermekünket mentesítsük a genetikailag örökölt súlyos betegségek alól, vagy leendő hajszínét, és egyéb tulajdonságait módosítsuk, megrendelés szerint.

Lényegében a szülők fogják megmondani, milyen gyereket akarnak, és az orvosok pedig ezt megvalósítják génszerkesztés segítségével. Szőke kék szemű legyen? Nem probléma. Legyen rendszerető, felnőtt korában megbízható, A gén editálással minden lehetséges.

genetikai-modositas

Sokak szerint azonban ezzel akaratlanul is de istent kezdünk majd játszani. Nem az ember kezébe való ezen vélemények szerint ez az óriási felelősségtudatot követelő technológia.

Ha ugyanis rossz kezek által van használva, rossz elvek mentén, akkor katasztrófákat is okozhat a jövőben.

A génszerkesztéssel ugyanis akár legyőzhetetlen vírusokat is alkothatunk, megállíthatatlan világjárványt indítva útjára.

Elképesztően ijesztő jövőkép sejlik fel, ha belegondolunk abba, hogy ez hová vezetne.

A társadalmunk kettéválását is okozhatja

Rengeteg ellenzője van a génszerkesztés tudományának. Talán éppen annyi hátránya, illetve veszélye van, mint előnye.

Sok ellenző arra hívja fel a figyelmet, hogy egy rendkívül félelmetes jövőképet vetíthet elénk, ha rosszul állunk hozzá a génszerkesztéshez, és üzletet csinálunk belőle.

A jövőben ugyanis előfordulhat, hogy a tehetősek gyerekei nemcsak gazdagok és szépek, de egészségesebbek, magasabbak, szőkék, erősebbek, okosabbak, tehetségesebbek lesznek.

Azok, akiknek szülei nem engedhették meg maguknak a zigótakori génszerkesztést, pedig maradnak egész életükben másodrendű emberek.

elysium-elsosegely-kabin Az Elysium című filmben egy orvosi kabin hasonló génszerkesztéssel kapcsolatos elven működött, és a gazdag felső, kaszt kiváltsága volt.

Sőt a zigótagének módosításai a később felnövő ember minden egyes sejtjében, így az ivarsejtekben is meg fognak jelenni. Magyarul nemcsak az adott személy génjeit, hanem minden leszármazottjának DNS-ét is módosítjuk ezáltal.

Így akár örökletes emberi kasztok is létrejöhetnek idővel, azok minden társadalmi következményével együtt.

Tudatában kell lennünk, elbizakodottság azt gondolnunk, hogy elég okosak vagyunk már az efféle vállalkozásokhoz. Mások attól félnek, hogy az ember majd egy napon annyira merész lesz, hogy megpróbálják majd Istent is újraalkotni, megteremteni.

A Földi vég kezdete több vallásos feljegyzés és legenda szerint is az lesz, amikor az ember már képes lesz megteremteni a saját maga Istenét,a hamis prófétát.

embrio-dns

Hogy eljön-e ez a nap, azt nem tudni, de ha a jövőben jobban megismerik az isteni részecskét, valamit tökélyre fejlesztik a génszerkesztés tudományát, és  kellő ismereteket sajátítanak el a mindenség működéséről,

alkothatnak majd olyan természetfeletti lényt, mely világokon felül áll.

Ez azonban roppant veszélyes lenne. Ha ez a lény öntudatára ébred, akár ellenünk is fordulhat, kipusztítva az emberiséget.

Egy vigaszunk azért van: mindehhez még hosszú évtizedek, évszázadok kellenek, hogy valaha is képesek legyünk megalkotni egy nálunknál felsőbbrendű entitást.

Forrás: mno


Megtekintések száma: 3741





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet