A gépek saját uralmuk alá hajtották az emberiséget már most is: számos területen a robotok uralkodnak!

2018. június 19., kedd
A technológiai fejlődés megállíthatatlan. Akárcsak a robotok jövőbeni rémuralma?

Armin Grunwald fizikus és filozófus a német parlament technikai következmény-becslő irodájának a vezetője és egyben a német digitalizálás etikai tanácsadója.

“Világszerte eltérő értékek és társadalmi normák vannak, s az emberről alkotott kép is mindenhol különböző. 

Ezek az eltérések természetesen megmutatkoznak az új technológiák használatában is. 

Európában az egyén és a magánélete évszázadok óta kiemelt téma, s ezt megerősítette a május 25. óta hatályos új adatvédelmi rendelet is, amely nemzetközi szinten is jelzésértékű. 

Az új rendelet azt szimbolizálja, hogy az adatok megfelelő kezelése közfeladat, amelyet nem lehet egyszerűen a piacra bízni.

A mesterséges intelligencia miatt felerősödtek azok a félelmek, hogy csak a Szilícium-völgy szakértői látják át a technológiát, s annak segítségével és a tudásukkal irányíthatják a világot.

Nem kell, de persze nem is tudnánk minden átlagpolgárt bonyolult algoritmusokat megérteni tudó programozóvá képezni.”

“A mesterséges intelligenciánál fontos tényező az öntanulás képessége. A hagyományos termékek nem változtatják meg magukat, ha használjuk azokat, míg az ezzel kiegészített dolgok igen." - ecsetelte.

"Leginkább amiatt aggódom, hogy egyszer majd a szakértők sem fogják tudni, hogy mi történik." - állítja a szakember, amire valljuk be, komoly az esély.

Néhány területen már elveszítettük az ellenőrzést, így például az internetet nem lehet egyszerűen csak lekapcsolni, mert a világgazdaság azonnal összeomlana. 

Néhány napra rá már halottak is lennének, mert fontos ellátási láncok szakadnának meg, például az élelmiszer-kiszállítás sem működne. Fontos, hogy aggódjunk és kérdéseket tegyünk fel. 

Többet kellene tudnunk a piaci szereplőkről.

Még biztosan nem jutottunk el ahhoz a ponthoz, ahol az intelligens gépek átveszik a világ irányítását, de már nagyon közel van egy ilyen jövő is.

Több időre van szükség, azért, hogy tanuljunk és hogy megtartsuk az ellenőrzést a technológia fölött...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika az emberiség jövője robotok


Megtekintések száma: 21432

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet