A globális felmelegedés nem lassult: nincs remény?

2017. január 5., csütörtök




Úgy néz ki, hogy a globális felmelegedés hatásait és folyamatát nem sikerült csökkenteni. Van-e remény még a sikeres küzdelemhez?

Van még remény?

Vajon van remény még a globális felmelegedés elleni harcban? A kérdés bár pesszimista hangvételű, de sajnos jogos. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a klímaváltozás hatásait le lehet lassítani, sőt, sikerült is némileg lelassítani.

A mostani eredmények azonban nagyon vészjóslóak. Sokkal gyorsabb ütemben zajlik a folyamat, mint ahogy az ember tenni tudna ellene.

Nem lassult a felmelegedés

Sok szakértő nézete szerint a globális felmelegedés üteme lelassult 1998 és 2014 között. Az adatok új elemzése azonban megerősítette: a feltételezés onnan származik, hogy a tudósok alábecsülték az óceáni hőmérséklet változását.

Az elméletet erre vonatkozóan az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) is támogatta 2013-as jelentésében.

Ebben az állt, hogy a Föld felszíni hőmérséklete sokkal kisebb növekedést mutatott az elmúlt 15 évben, mint az előző 30 és 60 évben. A mostani eredmények azonban egyáltalán nem támasztották ezt alá.

A NOAA kutatói szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek. Ezért eleve hamis eredménnyel állapították meg a hőmérséklet növekedés ütemének csökkenését.

Az 1990-as években az adatok legnagyobb része hajóval végzett mérésekből származott, míg újabban a pontosabb értéket adó mérőbóják nyújtják az adatok 85 százalékát.

Amikor a kutatók korrigálták az adatokat és figyelembe vették a bóják hidegebb eredményeit, arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánok 0,12 Celsius-fokot melegedtek 2000 óta, ami majdnem kétszer olyan gyors melegedési ütemet jelent, mint a korábban becsült 0,07 fok.

A tanulmány szerzői ezért jelentették, hogy a 21. század első 15 évének melegedése “nem különbözik” az 1950-1999 közötti időszakétól.

Mit lehet tenni?

A kérdés persze most az, hogy mit lehet tenni? Lehet-e egyáltalán küzdeni a felmelegedés ellen, vagy az mindenképpen lezajlik?

Az emberek egy része úgy gondolja, hogy bár az ember idézte elő a folyamatot, mindenképpen végbe fog menni, mások úgy gondolják, hogy valójában egy természetesen lezajló folyamatról van szó, ami az ember nélkül is kialakult volna, csak nem ilyen hamar.

Vannak, akik szerint már nem a megelőzésre kellene összpontosítania az emberiségnek, hanem arra, hogy olyan technológiákat fejlesszen ki, amikkel át lehet vészelni a kataklizmát, és az ezzel járó klímaváltozást.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 99629





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet