A globális felmelegedés újabb szörnyű jele: tavak jelentek meg az Antarktiszon!

2016. augusztus 23., kedd
Apró tavak ezrei kezdenek megjelenni az Antarktiszon, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző. Nem csak a globális felmelegedés riasztó jelei, hanem mindennek tetejében mér roppant veszélyes is.

A globális felmelegedés egyre riasztóbb jeleket mutat a Föld különböző pontjain. Nem elég, hogy az utóbbi évek egyértelműen legmelegebb nyarán és hónapjain vagyunk túl, szinte minden rekordot megdöntve, nemrég egy tanulmányból kiderült, hogy a világ nagy part menti városainak jelentős része víz alá kerülhet néhány éven, évtizeden belül.

Legutóbb már a Salamon-szigetek egyes tagjai is eltűntek a víz alatt a lassú, de biztos tengerszint emelkedésnek köszönhetően.

Az Antarktiszon is nagyon ijesztő folyamatok zajlanak már egy ideje. Egyrészt a jég folyamatosan csökken, másrészt a legújabb műholdfelvételek alapján apró tavak ezrei jelentek meg a jégtakaróin.

salamon-szigetek

Eddig az ilyenek csak úgy keletkeztek, hogy gleccserekről került víz a jégtakarókra, a fotón is látható, azonban az ehhez hasonló kis tavacskák viszont már a felszíni olvadás következményei, illetve a globális felmelegedésé.

Óriási jégtakarókon ezek kis tócsáknak tűnnek, mégis veszélyesek. Ezek a tavak ugyanis gyengítik a jégtakarók stabilitását, azok szétesését és elolvadását pedig sürgetik.

Mindez persze várható volt, hiszen nemrég kiderült: a Föld jégtakaróinak kiterjedése történelmi mélyponton van, a NASA pedig egy hónapja mutatta be azt az ábrát, amely szerint a globális felmelegedés megállíthatatlannak tűnik.

tavak-az-antarktiszon

A hőmérséklet terén sem éppen rózsás a helyzet.

Az elmúlt hónap volt minden idők legmelegebb júniusa a Földön a globális feljegyzések 1880-as kezdete óta.

Az idei június a negyvenedik egymást követő június volt, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 20. századi átlagot.

A szárazföldi és tengerfelszíni átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot (15,5 Celsius-fok), és 0,2 Celsius-fokkal a 2015 júniusában mért hatodik havi hőmérsékleti rekordot.

tengerszint-globalis-felmelegedes

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése júniusban 11,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagnál, ami a legkisebb jégkiterjedés 1979 óta. Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése évtizedenként átlag 3,6 százalékkal zsugorodik.

Az antarktiszi tengeri jég 103,5 ezer négyzetkilométerrel volt kisebb az 1981-2010 közötti időszak átlagánál. a déli-sarki tengeri jég kiterjedése évtizedenként átlag 1,7 százalékkal zsugorodik.

katasztrófa globális felmelegedés antarktisz


Megtekintések száma: 7423

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet