A grillezett húsokkal nagyon vigyázz, életveszélyesek a legfrissebb kutatások szerint! ÍGY gyilkolja a sejtjeidet!

2018. május 27., vasárnap




A grillezett húsok heterociklusos aromás aminókat bocsátanak ki, ez pedig rákhoz vezető bélelváltozásokat idézhet elő. Az alumíniumtálak használatakor pedig alumínium kerül az ételbe - állítja egy friss kutatás.

De mégis, mennyire kell félni, mennyire megalapozott a a Csinani Egyetem kutatója az Amerikai Kémiai Társaság Environmental Science & Technology című szakfolyóiratában megjelent kutatása?

Fontos, hogy grillezés után öltözzünk át másik ruhában és alaposan mossuk is át azokat, mert a piszkos ruhák állandó gócforrásai lehetnek a ráknak.

Erre nemrég egy új, frissen megjelent tanulmány világít rá, mely azt is megállapította, hogy grillezés során rákkeltő anygaokkal érintkezhet a szervezetünk.

Korábban már az Egészségügyi Világszervezet is pedzegette azt, hogy a grillezés nem igazán tesz jót az egészségnek, sőt, rákes sejtek burjánzását segítheti elő.

Az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) bőrön át történő felszívódásától még a ruházat sem véd meg teljesen. Ezek akkor keletkeznek, amikor zsír, szaft vagy olaj ég el a parázson. 

Ekkor a füsttel a magasba emelkednek és a grillezett ételeken is lerakódnak. Az ilyen szénhidrogének nagy mennyiségű felvétele növeli a rákhoz vezető bélelváltozások és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Lao és munkatársai húsz olyan fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálták, akik Kanton városában két és fél órán át grilleztek. Egyharmaduk grillezett ételt evett, a hússütő közelében állt és belélegezte a füstöt. Egy másik csoportjuk ugyanúgy a grill mellett állva lélegezte be a füstöt, de nem evett az ételből. Egyharmaduk nem evett semmit, és arcán maszkkal állt a közelben.

Az elemzések szerint a húst fogyasztók vizeletében volt a legmagasabb a PAH-szint, és a bőrön át több káros anyagot vett fel a férfiak szervezete, mint belélegzés útján

. A vizsgálatban kimutatott 16 különböző PAH a ruhájukon is lerakódott. 

Aki húst grillez, az más káros anyagokkal is kapcsolatba kerül, például a heterociklusos aromás aminókkal (HAA), amik szintén rákhoz vezető bélelváltozásokat idézhetnek elő.

Ezek akkor keletkeznek, amikor túl forrón és túl sokáig sül a hús vagy más fehérjetartalmú élelmiszer. Ezért nem szabad semmilyen elszenesedett ételt megenni; minden megégett részt le kell vágni róluk.

Az alumíniumtálak megakadályozhatják az égést, de a savak és sók hatására az alumínium az ételekre kerülhet. 

Ezért kerülni kell, hogy a savtartalmú vagy sós ételek, például a paradicsom, a sós lében úszó sajtok, vagy a citromlében pácolt halfilé közvetlen kapcsolatba kerüljön az alumíniummal.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség rák betegségek egészség megelőzés grill


Megtekintések száma: 23167





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet