A gyilkos robotok már a spájzban vannak? Elképesztő leleplezés, ami a szemünk előtt történik!

2018. december 2., vasárnap




Átveszik felettünk a gépek a hatalmat?

A Mátrix és a Westworld világa lassan már a jelen lesz a mesterséges intelligencia és a robotok ipari méretű alkalmazásával. 2015-ben egy Volkswagen dolgozó halt meg egy gyári robot “keze által” és az önvezető autók is okoztak már halálos baleseteket. Felmerül a kérdés, hogy ezekben az esetekben ki tehető felelősség?

Maxim Pozdorovkin rendező új The Truth About Killer Robots című dokumentumfilmjében hasonló kérdésekre keresi a válaszokat. A VICE magazin interjút készített a rendezővel az HBO csatornán bemutatásra kerülő dokumentumfilm kapcsán.

A rendezőt régóta izgatja a robot-technológia. 

Annak idején a Volkswagen gyárban történt baleset kapcsán a dolgozóknak meg volt tiltva, hogy az esetről beszéljenek. Maxim viszont felkereste az alkalmazottakat, akik örültek, hogy megoszthatják tapasztalatikat, arról, hogy miként változtatták meg a robotok a munkakörülményeiket és az életüket.

A film elkészítése három és fél évet vett igénybe. A rendezőt az a gondolat foglalkoztatta, hogy vajon milyen mértékben változatja meg az emberek életét az automatizálódás és az AI. A rendező a mesterséges intelligenciára nem úgy gondol, mint valami jövőbeli dologra, hanem sokkal inkább, mint egy ipari fejlődési folyamatra, amely a történelmünk szerves része.

A rendező azt akarta megmutatni, hogy a jelenben és a jövőben hogyan fogja átformálni az emberek életét ez a fajta technikai fejlődés, amely egyre dominánsabbá válik majd.

A rendező azt akarta megmutatni, hogy a jelenben és a jövőben hogyan fogja átformálni az emberek életét ez a fajta technikai fejlődés, amely egyre dominánsabbá válik majd.

A rendező szerint biztosan fogják alkalmazni a robot technológiát a rendfenntartó erők is, akárcsak a Robotzsaru filmben láthattuk.

Az emberek negatív hatásként, általában csak a gyilkos robotokra gondolnak, pedig vannak más aspektusok is.

A technológiai optimizmus, szintén rejtegethet veszélyeket az emberek számára. Hiszen azt gondoljuk, hogy a fejlett technológia minden problémát képes megoldani a társadalmi egyenlőtlenségtől kezdve a globális felmelegedésen át a terrorizmusig. Természetesen sokat tudnak segíteni a robotok nekünk, de elkerülhetetlen, hogy mi emberek is változzunk.

A rendezőnek feltették a kérdésre, hogy a Mátrix-világa valósággá válhat-e majd egyszer.

Azt hiszem, ez határozottan a közeljövő. Úgy gondolom, közeledünk ahhoz a világhoz, ahol a lakosság nagy részére nem lesz szükség a fogyasztási cikkek előállításához.

A termelés nagy része automatizálva lesz. Ez mindenféle egzisztenciális és gazdasági válságot hoz majd magával. Hogy mi az amit végül nyerni fogunk, azt egyelőre nehezen tudnám megmondani

– nyilatkozta Maxim Pozdorovkin, a dokumentumfilm rendezője.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika robotok


Megtekintések száma: 31742





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet