A gyűrűsfarkú maki lehet a kulcsa az emberi hibernációnak

2016. március 25., péntek




Az emlős rendkívüli hibernációja lehet a kulcs az emberek hibernálásához a jövő csillagközi űrutazásai során.

Ahibernáció gondolata már szinte egyidős az űrutazással. A  NASA tudósainak már a kezdetektől felmerült a fejében a gondolat, hogy egyfajta hibernációs rendszert hozzanak létre.

A mélyűrbe való utazásokhoz ugyanis erre szükség lesz, hiszen a jövőben még ha sikeresen ki is fejlesztik az oroszok az atomhajtású szuperhajtóművüket, vagy a NASA készül el a nemrég bejelentett térhajtóművel, még akkor is több évtized, vagy évszázad kellhet ahhoz,. hogy eljussunk más galaxisokba.

hibernacio

A NASA az 1950-es években már vizsgált különböző emlősöket, főleg majmokat, hogy közelebb jusson a hibernációs megoldásához.

A hibernált asztronauták ugyanis nem csak tovább élnének túl  az űrben, hanem kevesebb előforrásra is lenne szükségük, hiszen mély álomban a szervezetük sem igényel annyi táplálékot vagy vizet, mint éber állapotban.

Ha egy közeli csillagrendszert szeretnénk meglátogatni, és képesek leszünk fénysebességgel haladni, még akkor is évek, ha nem évtizedek, mire eljutunk majd oda.

A gyűrűs farkú maki a kulcs

Mindehhez most a gyűrűs farkú makiban látják a megoldást a  NASA szakemberei. Ezek az állatok ugyanis képesek hónapokra hibernálni magukat, így szinte minimálisra csökkenteni tápanyag igényüket és aktivitásukat.

gyurusfarku-maki-hibernacio

Korábban úgy gondolták, hogy a nagyobb emlősök - mint amilyen az ember is - nem képes effajta biológiai hibernációra, téli álomra, azonban a medvéknél és

egyéb testesebb állatoknál megfigyelt jelenségek vizsgálata után arra következtettek, hogy az ember is képes lehet mesterségesen hibernációs álomba zuhanni.

Az egyik lehetőség az lenne, hogy a hőmérséklet drasztikus csökkentésével érnék el a hibernációt - épp, mint a filmekben - így a szervezet lényegében rá lenne kényszerítve a hirtelen hibernációra.

hibernacio-2

Mindazonáltal ennek megvannak a maga kockázatai, mert nem várt esetben az agy memóriája is megbomolhat, illetve más agykárosodás léphet fel.

Éppen ezért, most a gyűrűs farkú makitól várják a megoldást. Arra számítanak, hogy az állat tanulmányozásával sokkal közelebb jutnak a megvalósítható megoldáshoz.

tudomány állatvilág


Megtekintések száma: 6612





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet