A hajléktalan kislány szívszorító élete Hawaiin

2017. március 13., hétfő
A trópusi paradicsom nem is annyira paradicsom, legalábbis azoknak, akik a gazdasági válságot követő lassú fellendülés ellenére is otthon nélkül maradtak.

Hawaii-ról mindenkinek a napsütés, a tengerpart, a szörfözés és csupa pozitív dolog jut az eszébe, pedig ott sem ilyen idilli a helyzet.

A trópusi paradicsom nem is annyira paradicsom, legalábbis azoknak, akik a gazdasági válságot követő lassú fellendülés ellenére is otthon nélkül maradtak.

Az elmúlt években folyamatosan romlik a helyzet Hawaii-on, ahol immár 487 hajléktalan jut 100 ezer emberre és a helyzetet rontja a kevés és drága földterület, ingatlan, valamint az alacsony fizetés is.

A legrosszabb a helyzet Oahu szigeten, ahol a legtöbben élnek és itt van a legtöbb a hajléktalan is. A helyi önkormányzat már megtiltotta Waikiki járdáin az üldögélést és a fekvést, cserébe hatalmas szállítókonténereket terveznek szállásokká átalakítani.

A helyzet olyannyira elfajult, hogy David Ige kormányzó kénytelen volt szükségállapotot hirdetni. Nem csoda, hiszen például Oahun 4900 hajléktalan él (az összes szigeten 7620-an vannak), ellenben csak 550 férőhely van számukra a különböző szociális ellátóhelyeken.

Az államnak 2020-ig további 27 ezer bérleményre lenne szüksége a további válsághelyzet elkerülésére, ám a törvényhozók például az idei évre csak 800 új egység megépítésére elegendő pénzt szavaztak meg. – írja a Kívül Tágasabb blog.

Rex Moribe filmrendező a kialakult helyzetet látva elhatározta, hogy bemutatja ezen emberek életét és megfilmesíti egy hajléktalan család mindennapjait. A filmrendező egy háromfős család mindennapjait követi nyomon és megmutatja, milyen mindennapi kihívásokkal néznek szembe a hajléktalan emberek Hawaii-n, akár csak az olyan alapvető

szükségleteket illetően, mint a fürdés vagy a mosás. Tracy és férje, Tabatha Martin, hároméves kislányukkal, Thaliával azután váltak hajléktalanokká, hogy Tracy szívrohamot kapott és betegsége miatt elveszítette az állását, Tabatha fizetéséből pedig képtelenek voltak fenntartani a házat, amelyben éltek, így kénytelenek voltak egy sátorba költözni kislányukkal. – írja a SZM.

Amellett, hogy operatőrök rögzítették a hajléktalan család mindennapjait, fejre szerelhető GoPro-kamerákat is kaptak a családtagok, hogy belülről, a saját nézőpontjukból is megmutassák, milyen az élet hajléktalanként az utcán, egy sátorban.

“A filmben szerettem volna megmutatni, hogy az éremnek van egy másik oldala is, hogy ők is csak emberek, akik a túlélésükért küzdenek” – mondta Rex Moribe, a film rendezője.

Forrás: erdekesvilag.hu

érdekes érdekesség szomorú megható


Megtekintések száma: 157425

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet