​A halhatatlanságot keresik a milliárdosok: toborozzák a legjobb tudósokat

2022. június 10., péntek




Valóra válhat-e az alkimisták örök álma? A közelmúltban egy amerikai biolaboratórium csatlakozott az “örök élet elixírjének” kutatásához, ami az egyik legkomolyabb és példátlanul finanszírozott kísérlet.

Az olyan milliárdosok, mint Jeff Bezos, úgy vélik, hogy az öregedés egy olyan betegség, amely lelassítható, megállítható, sőt visszafordítható.

Az Altos Labs-t 2021 elején alapította Jurij Milner orosz befektető, és a világ leggazdagabb embereinek elképzelése szerint meg kell tennie a legnagyobb lépést az emberi életet meghosszabbító “biológiai kulcsok” keresésében. Egyes tudósok szerint az ember körülbelül 130 évig élhet teljes és egészséges életet.

Az Altos Labs-t azért hozták létre, hogy feltárja a sejtek újraprogramozása mögött rejlő biológiát, hogy azok önállóan megfiatalodhassanak.

A vállalat a biológiai újraprogramozási technológiára összpontosít.

Az “újraprogramozás” a régi sejtek újakká alakításának tudományos kifejezése. 2012-ben Jamanaka Sinja japán tudós fedezte fel, aki “életelixírnek” nevezte, amiért orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.

Hasonlóképpen, a Coinbase társalapítója és vezérigazgatója, Brian Armstrong a közelmúltban befektetett egy olyan vállalatba, amely az emberi élettartam radikális meghosszabbításán dolgozik epigenetikus újraprogramozási terápiák segítségével.

Összességében az öregedésgátló iparág 2026-ra várhatóan több mint 64 milliárd dollárra nő, ami 45%-os növekedés 2020-hoz képest (44 milliárd dollár).

“Küldetésünk a sejtek egészségének és az élet során előforduló betegségekkel, sérülésekkel és fogyatékosságokkal szembeni ellenálló képességének helyreállítása,” – olvasható az Altos Labs vállalati honlapján.

A San Francisco-öböl térségében székhellyel rendelkező cég már közölte, hogy szorosan együttműködik egy cambridge-i és japán tudóssal.

A szervezet gyors ütemét a 3 milliárd dolláros támogatásnak köszönhetően sikerült elérni, amely a legjobb tudományos és vezetői személyzetet tömörítette, akiknek erőfeszítései valószínűleg sikerre vezetnek.

“A sejtek képesek megfiatalodni epigenetikus órájuk visszaállításával,” – áll az Altos Labs honlapján.

A projekthez csatlakozott személyek listája lenyűgöző, és egy “álomcsapat” szintű, mert köztük több Nobel-díjas is van: Francis Arnold (kémia, biomérnöki és biokémia professzor), Hal Barron (tudós és a GSK R&D szervezet elnöke), Jennifer Doudna (kémia, molekuláris és sejtbiológia professzor), Jamanaka Sinja (biológus és a Kutatási Központ igazgatója) és még sokan mások.

Sokan azt gondolhatják, hogy a tudósok számítanak a legjobban, de a vezetők is fontos szerepet játszanak, köztük nem kevésbé híres nevek.

A pletykák szerint a tudósok tiszteletdíjai hatalmasak. Az El País újságnak adott interjújában például Manuel Serrano, a barcelonai orvosbiológiai kutatóintézet munkatársa megjegyezte, hogy amikor az Altos Labs felvette vele a kapcsolatot, olyan fizetést ajánlottak neki, amely a jelenlegi fizetésének tízszerese volt.

Bár a cég még nem fedte fel, hogy milyen konkrét kutatási irányokat próbálnak legyőzni az emberi halál ellen, minden jel arra mutat, hogy Jamanaka munkája (őssejtfiatalítást használva) lesz az első jelzőfény, és utat mutat a továbblépéshez.

Sajtónyilatkozatában Hal Barron, az Altos Labs jelenlegi igazgatója a következőket mondta:

“Megtiszteltetés számomra, hogy felajánlották ezt az egyedülálló lehetőséget, hogy vezessem ezt a hihetetlen céget a betegségek visszafordítására és az öregedés elleni küzdelemre.”

Jamanaka Sinja munkája és sok más tanulmány bizonyítja, hogy a sejtek képesek megfiatalítani magukat azáltal, hogy visszaállítják epigenetikus órájukat és helyreállítják a stresszorok okozta károkat.

Ezek a felismerések, valamint számos kapcsolódó technológia áttörése inspirálták az Altos Labs-t, hogy újragondolja azokat a terápiákat, amelyek minden életkorban visszafordíthatják a betegségeket.

Nem kevésbé érdekes, mint az Altos Labs jövőbeli kutatása, ennek a hatalmas finanszírozásnak az eredete.

A fő befektető Jeff Bezos, az Amazon alapítója és az orosz milliárdos, Jurij Milner volt. Mindkét iparmágnás korábban hasonló laboratóriumokba fektetett be. Úgy tűnik, másoknál jobban meg akarják találni a “fiatalság elixírjét,” és készek erre hatalmas összegeket költeni.

Miért fektetnek be tehát az olyan milliárdosok, mint Jeff Bezos az öregedésgátló vagy fiatalító technológiákba?

A legtöbb ember természetesnek veszi az öregedési folyamatot. Ha fegyelmezettek, egészségesek és szerencsések, akkor körülbelül 20 évvel is fiatalabbak lehetnek, mint ami a koruknak megfelel.

Elfogadják, hogy a várható élettartam nőknél 81,2 év, férfiaknál 76,4 év – tudván, hogy ez egy adott és visszafordíthatatlan állapot.

És ki hivatkozhat az ellenkezőjére? Szinte minden emberi intézmény – kormányok, biztosítási ipar, orvostudomány, vallás – e mentalitás köré szerveződik, feltételezve, hogy a halandóság elkerülhetetlen, a fiatalság pedig múlandó.

De az orvostudomány fejlődött.

Beléptünk az explicit orvoslás korszakáb. Az olyan innovációk, mint a genomszekvenálás, transzkripciós RNS, Wnt-útmódosítók, vakcinák, CRISPR, folyadékbiopsziák, CAR-T-sejtek, génterápia, extrakorporális és őssejtek csak néhány példa azokra a technológiákra, amelyekkel a világ milliárdosai gyors ütemben haladnak előre.

Végtére is, az öregedés egy betegség, amelyről a bolygó legnagyobb pénzügyi hatalommal rendelkező emberei úgy gondolják, hogy lelassítható, leállítható, sőt visszafordítható.

Forrás: ÚjVilágtudat


Megtekintések száma: 55120





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet