​A hallás az utolsó pillanatig működik a halál pillanatában

2023. június 7., szerda




Míg az öntudat halványul az élet utolsó óráiban, az agy egyes esetekben ugyanúgy bánik a hanggal, mint a fiatal, egészséges kontrollszemélyekben, írják a Nature társlapjában megjelent tanulmányukban Elizabeth Blundon és munkatársai. 

Az „Electrophysiological evidence of preserved hearing at the end of life” című írásban a vancouveri kutatók hozzáteszik, hogy eredményeik azt sugallják, hogy a válaszképtelen haldokló fülébe suttogott szeretetteli szavakkal segíthetünk a távozónak.

Vizsgálatukban a kutatók EEG-vel monitorozták 8 haldokló rákbeteg és 17 egészséges kontrollszemély agyi válaszát visszatérő mintázatba ékelt meglepő hangokra, és értékelték azokat a jeleket (úgynevezett MMN, P3a és P3b szignálok), amelyek korábbi vizsgálatok alapján a rendellenes hangokra adott tudattalan (MMN, P3a) és tudatos (P3b) választ jelzik. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy ilyen vizsgálatot haldoklókkal korábban sosem végeztek, a módszert eddig csak kómában lévő betegeknél alkalmazták.

A természetes halál előtti utolsó órákban sok haldokló viselkedésében már nem reagál a környezetből érkező jelekre, azonban sokan úgy vélik, hogy egyes haldoklók tudatában vannak a hangoknak és az érintéseknek. 

Ezt a hitet támasztják alá a halálközeli élményekről szóló beszámolók is, amelyek gyakori eleme a szokatlan zajokról történő beszámoló. A halálközeli élményekről szóló beszámolókat azonban nehéz értelmezni, már csak azért is, mert ritkák: a szívmegállást túlélők 6–12%-ában fordulnak elő ilyen élmények, és a kognitív idegtudomány egyelőre keveset tud a jelenség hátterében álló folyamatokról.

A szerzők kifejtik: lehetséges, hogy a haldokló agy fenntartja a tudatosságot, mivel az agy a test többi részével ellentétben, meglehetősen toleráns az ischaemiával szemben (haláluk előtt agyhalottnak nyilvánított emberek boncolásakor az agykéreg csak 60%-uk esetében mutatta közepes-súlyos ischaemia jeleit, míg a thalamus csak 30%-ban). 

Ráadásul a rákbeteg haldoklóknál gyakran alkalmazott opioid fájdalomcsillapítás csökkenti a külső ingerekre adott viselkedéses választ, míg a tudatosságot nem feltétlenül befolyásolja.

Nyilatkozatukban a kutatók elmondják: bár a haldoklók agya reagál az auditoros ingerlésre, nem tudhatjuk bizonyosan, hogy azonosítják-e a hangokat vagy értik-e a beszédet, azonban az eredmény alátámasztja a hospice ápolók és orvosok megfigyelését, miszerint a szeretett személyek hangja segít a haldoklónak, ezért fontos, hogy a rokonok el tudjanak búcsúzni és kifejezzék szeretetüket.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26383





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet