A Hasfelmetsző Jack Yorkshire-ben folytatta sorozatgyilkolását, és Ausztráliában akasztották fel?

2016. augusztus 28., vasárnap




Egy új felvetés szerint a hírhedt Hasfelmetsző Jack a Whitechapelben elkövetett gyilkosságok után Nyugat-Yorkshire vidékeire vándorolt, majd ott újabb borzalmas tetteket követett el. Egy váratlan fordulat nyomán végül Ausztráliában kapták el, és ítélték akasztás általi halálra. Ki volt ez a titokzatos gyilkos? Ember volt egyáltalán, vagy a Londoniak által életre keltett démoni legenda a sötét macskakövezett utcákról? Személyazonosságára a mai napig nem sikerült rájönni, bár számtalan önjelölt történész akadt, aki tudni vélte, ki lehetett az ember a kések mögött. Egy 2014-es DNS teszt kimutatta, hogy Aaron Kosminski lehetett a gyilkos, azonban ezen eredmények - mint a cikkben is leírjuk miért - erősen megkérdőjelezhetők, rengeteg szakember volt szkeptikus az eredményeket illetően, így a kérdés továbbra is nyitott: ki volt a londoni mészáros?

Hasfelmetsző Jack - angolul más néven Jack the Ripper - volt az a londoni sorozatgyilkos, aki 1888-ban öt nőt – négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt – ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben.

Ki volt ez a titokzatos gyilkos? Ember volt egyáltalán, vagy a Londoniak által életre keltett démoni legenda a sötét macskakövezett utcákról? Személyazonosságára a mai napig nem sikerült rájönni, bár számtalan önjelölt történész akadt, aki tudni vélte, ki lehetett az ember a kések mögött.

Sokan még az öt gyilkosságnál is jóval több gyilkosságot írnak nem hivatalosan a számlájára. Most egy újabb elmélet teljesen más megvilágításba helyezi a titokzatos gyilkost, és a gyilkosságok utáni életpályáját.

hasfelmetszo-jack-legendaja

Mielőtt azonban erre rátérnénk, érdemes végigvenni, hogy pontosan mi történt Londonban 1888-ban, ami miatt a fél városnak halálfélelme volt éjszakánként.

A Hasfelmetsző legendája

Neve a média által elterjesztett úgynevezett „Kedves Főnök”-levélből származik, melynek írója saját magát jelölte meg elkövetőként, és így írta azt alá.

Ő volt az 1888-as év legborzalmasabb alakja, mindenki félt tőle, rettegésben tartotta London ódon éjszakai utcáit, macskakövekkel borított útjait pedig időnként vérbe áztatta.

A Hasfelmetsző Jack rendkívül pontos anatómiai tudással rendelkezett az emberi testről, ezért nagyon sokáig úgy hitték, hogy egy jómódú orvost, esetleg hentest kell keresniük a gyanúsítottak között.

Különösen kegyetlen is volt áldozataival, teljesen összeszurkálta őket, és sebészi pontossággal vágta ki azok szívét, veséjét.

Ami még hátborzongatóbb volt, az az volt, hogy az általa elkövetett bűntettek helyszínei szándékosan egy keresztet formáltak London térképén.

hasfelmetszo-jack

A Hasfelmetsző nagyon szeretett játszani a hatóságokkal, nem egyszer megpróbált kapcsolatba lépni, kommunikálni velük.

Az úgynevezett „Pokolból”-levél, melyet George Lusk, a Whitechapel negyed polgárőrségének elnöke kapott, egy fél emberi vesét tartalmazott, vélhetően az egyik áldozatét.

A gyilkosságok különösen brutális mivolta és a média információi miatt az emberek egyre inkább hittek egyetlen sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack létezésében.

Teljes címlapok foglalkoztak az üggyel és gerjesztettek nemzetközi figyelmet a Hasfelmetsző iránt. A vizsgálatok nem tudták hitelt érdemlően az 1891-ig folyó gyilkosságok mindegyikét az 1888-as eseményekhez kötni,de nagy volt a valószínűsége, hogy egy azon ember követte őket el.

Démon London utcáin

Számos szörnyű támadás történt az East Enden az időszakban, amelyekkel kapcsolatosan mindmáig tisztázatlan, hogy hány áldozattal végzett egy és ugyanaz a személy.

Legalább 11 különböző gyilkossági ügyben nyomozott a rendőrség akkoriban, tehát a Hasfelmetszőnek az öt eredeti áldozatnál jóval több áldozata lehetett korábban, ami elkerülhette a hatóságok figyelmét.

hasfelmetszo-jack-demon

A szakértők a mély torokvágásokból, az arc, a hasi és a nemi szervek területén történt csonkításokból, a belső szervek eltávolításából arra a következtetésre jutottak, hogy ezek Hasfelmetsző jellegzetes módszerei.

Rendkívül indulatos, és rendkívül precíz volt a gyilkos. Olyan kaszabolásokat ejtett az áldozatok némelyikén, hogy a Londonban élők éjszakánként alig mertek már az utcákra kimenni, és

szóbeszédek kezdtek el terjedni arról, hogy nem is ember gyilkolászik az utcákon, hanem egy vérszomjas, alaktalan démon.

Persze ezek a szóbeszédek aligha voltak igazak, mégis akkoriban elhitték az ilyet, és úgy gondolták, hogy a tettes nem evilági lény, ezért a rendőrség soha nem fogja elkapni, vagy a nyomára akadni. Milyen igazuk lett...

Az öt leghíresebb áldozat

Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly. Hivatalosan ezek a nők estek áldozatul a gyilkosnak, noha mint már emlízettük, ennél jóval több áldozata lehetett korábbról, azonban azokat a gyilkosságokat még nem kötötték össze a később keletkező sorozatgyilkos üggyel.

Mary Ann Nichols testét 1888. augusztus 31-én, pénteken reggel 3 óra 40 perckor fedezték fel a Buck's soron (ma Durward utca) Whitechapelben.

Torkán két, hasának alsóbb részén egy mély, roncsolt szélű vágás volt, valamint számos metszés a hason, melyeket ugyanazzal a késsel ejtettek.

Annie Chapmanre 1888. szeptember 8-án, szombat reggel hat órakor bukkantak rá egy kapubejárat közelében, a Hanbury utca 29. szám hátsó részénél.

hasfelmetszo-jack-aldozatai

Hasonlóan Nicholshoz, torkán szintén két mély vágás éktelenkedett. Hasát szinte teljesen felnyitották, és a méhét eltávolították. 

A nyomozás során egy szemtanú azt állította, látta Chapmant egy sötét hajú, kopott öltözetű férfival reggel fél hat körül. Ő lehetett a rejtélyes Hasfelmetsző Jack?

Elizabeth Stride-ot és Catherine Eddowest 1888. szeptember 30-án vasárnap, korán reggel ölték meg. Stride testét hajnali egy óra körül találták meg a Berner utcában. Halálának oka egyetlen tiszta vágás volt, mely elvágta artériáját nyaka bal oldalán. Bizonytalan, hogy a Hasfelmetsző végzett-e vele, mert a hasi metszések ezúttal hiányoztak.

Sokan vélik úgy szakemberek, nyomozók közül is, hogy ez azért történhetett, mert a gyilkost valószínűleg megzavartk, és nem tudta befejezni a "művét".

Azok a szemtanúk, akik úgy vélték, hogy látták Stride-ot egy férfival azon az éjjelen, különböző személyleírást adtak. Egyes leírások szerint szőke volt, mások szerint sötét hajú, egyesek azt állították, kopott ruházatú, mások szerint jól öltözött férfi volt. 

Catherine Eddowes holttestét a Mitre téren találták meg, háromnegyed órával Stride-é után. Torkát elvágták, hasát hosszú, mély, roncsolt szélű vágással nyitották fel. Bal veséjét és méhének nagy részét eltávolították.

Erre a gyilkosságra valószínűleg azért került sor, mert az előbbi gyilkosságnál megzavarták a gyilkost, és mivel nem tudta befejezni művét, elégtételt akart venni.

Egy helyi lakos, Joseph Lawende, aki két barátjával a téren vágott át röviddel a gyilkosság előtt, látott egy szőke hajú, kopott öltözetű férfit egy nő társaságában, aki talán Eddowes volt. Lawende társai nem tudták megerősíteni a leírást.

Mary Jane Kelly borzalmasan megcsonkított holttestét saját ágyában találták meg a Miller's Court 13. szám alatt 1888. november 9-én, pénteken reggel 10 óra 45 perckor. Torkát szinte a gerincéig átvágták, hasi szerveit gyakorlatilag teljesen kiürítették, valamint hiányzott a szíve.

hasfelmetszo-jack-gyilkos

A gyilkos vele végzett a legbrutálisabban, de ezt valószínűleg azért tette, tehette meg, mert zárt ajtók mögött vitte véghez a gyilkosságot, így volt ideje, senki nem zavarta, és kiteljesedhetett.

Mivel nem volt behatolásra utaló nyom, a nyomozók a mai napig biztosak abban, hogy az áldozat vagy ismerte a gyilkost, vagy nem tartott tőle, mert beinvitálta a házba.

Lehetséges elkövetők

Sokan, sokszor próbálták már megfejteni a gyilkos kilétének titkát. Számtalan elmélet, teória született arról, hogy ki, miért, és hogyan úszhatta meg a szörnyű gyilkosságokat.

Csupán annyiban értettek egyet ezek az állítások, hogy

a Hasfelmetsző Jack helyi lakos volt, és feltehetőleg volt munkahelye, ugyanis a gyilkosságok rendre hétvégére estek.

Az általános vélekedés szerint a gyilkos percíz anatómiai tudással rendelkezett, azonban ebben sem egységes a kép, mert újabb, modern kori vizsgálatok szerint a gyilkos hanyag volt, nem voltak pontosak a vágások, így nem biztos, hogy egy magasan képzett figura volt az elkövető.

hasfelmetszo

Napjainkban a gyilkos kilétének tisztázására Patricia Cornwell brit írónő tett kísérletet, amelyhez DNS vizsgálatot vett igénybe. Gyanúja szerint a tettes nem más, mint Walter Richard Sickert festő, aki évekkel később megfestette a meggyilkolt nők képeit is, méghozzá úgy, hogy egy felöltözött férfi kép mellé hol élő, hol pedig halott meztelen női képet festett.

Próbáltak különféle DNS mintákat kinyerni a néhai tárgyaiból, festőműhelyéből, hogy összevessék azokat a hasfelmetsző-levelek mintáival, azonban rendkívül kevés, használhatatlan mennyiségű DNS gyűlt össze, a holttesthez pedig jogi akadályok miatt nem férhettek hozzá.

Sickert balkézről született egyik utóda később a halálos ágyán vallotta, hogy meg van győződve róla, hogy Sickert volt a Hasfelmetsző Jack.

A királyi családdal is kapcsolatba hozták már a lehetséges elkövetőt. A teória szerint a húszas évei legelején járó herceg szifiliszt szedett össze egy bordélyházi látogatása során. Később a herceg szép lassan megőrült, és ahogy a kór egyre súlyosbodott nála, ő is egyre kevésbé tolerálta az embereket.

Az öt gyilkosság tehát nem volt más, mint a prostituáltak elleni vérszomjas bosszúhadjárata.

1970 októberében egy dr. Thomas Edmund Alexander Stowell nevű brit patológus a The Criminologist nevű folyóiratban publikálja nagy port felvert cikkét, melyben kijelenti: olyan feljegyzések és más dokumentumok vannak a birtokában, amelyek egyértelműen bizonyítják Albert Victor azonosságát Hasfelmetsző Jackkel.

hasfelmetszo-jack-gyilkos-kes

Más elméletek szerint a herceg gyereket csinált az egyik prostituáltnak, ezért kezdett el módszeresen öldökölni, és mindenkit eltett láb alól, aki csak sejtett valamit a titkos viszonyból, hiszen ha kiderült volna, hogy van egy törvénytelen trónörökös, az óriási vihart kavart volna a királyi családban.

Hasfelmetsző Jack talán nő volt?

Egy bizonyos 24 éves Mary Jane 1890 októberében mészárolja le szeretője feleségét és annak másfél éves gyermekét, majd lebukik és karácsonykor már fel is akasztják.

mary-jane-hasfelmetszoA nő esete később olyan nagy port kavart, hogy többekben felvetődött annak a lehetősége, hogy talán a Hasfelmetsző Jack valójában nő volt. Ez megmagyarázta azt, hogy miért nőket ölt, és a nők miért nem kiáltottak soha segítségért.

Egy nő könnyebben volt becserkészhető egy másik nő által, hiszen a riadt nők az éjszakában automatikusan egy férfi gyilkos után fürkészték tekintetüket.

2006-ban egy ausztrál biológus és az ausztráliai szövetségi rendőrség igazságügyi azonosítási szakértője egy bizonyos Ian Findlay engedélyt kapott, hogy a majdnem bizonyosan az elkövetőtől származó „From Hell” levelet megvizsgálja, és a bélyeg ragasztós oldaláról nyálmintát vegyen.

Állítólag Findlay professzor kijelentette, hogy 90 százalékos valószínűséggel a bélyeget egy nő nyalta fel a borítékra.

Ezt a nyomot utólag sokan megkérdőjelezték, de néhány később elvégzett vizsgálat is azt mutatta, hogy talán egy nő nyálmintáját lehet megtalálni a bélyegen.

Kosminski, a valódi Hasfelmetsző egy DNS teszt alapján?

2014-ben robbant végül a hír, hogy minden kétséget kizáró DNS vizsgálatok alapján megtalálhatták a rettegett Hasfelmetszőt.

A már korábban is gyanús lengyel zsidó bevándorló fodrász, Aaron Kosminski volt az 1880-as évek hírhedt londoni sorozatgyilkosa.

Érdekes az esetben, hogy a kelet-londoni Whitechapelben lakó Kosminski már a gyilkosságok idején is elől szerepelt a gyanúsítottak listáján, ám annak ellenére, hogy még szemtanúk is vallottak ellene, a rendőrség kellő bizonyíték hiányában nem tartóztatta le az akkor huszonhárom éves férfit.

Viszont elmeállapota miatt gyógyintézetbe zárták, ahol 1919-ben halt meg.

A vizsgálatot elvégeztető Russel Edwards üzletembernek köszönhetően - aki amatőr nyomozóként összesen 14 éve foglalkozik az ügy megoldásával -, annak a véres sálnak a vizsgálata vezetett az elkövető nyomára, amely annak idején az egyik gyilkosság helyszínén begyűjtött bizonyíték volt.

hasfelmetszo-jack-hirek

A kendőt, amelyet Edwards 2007-ben vásárolt egy árverésen, az egyik áldozat, Catherine Eddowes holttesténél találták meg a nyomozók, majd a nyomozást vezető őrmester – a felettese engedélyével – hazavitte otthonába.

A véres ruhadarabot – a tulajdonos állítása szerint – sohasem tisztították ki, ilyen állapotban örökölte egy David Melville-Haye nevű férfi, aki árverésre bocsátotta. Edwards felkereste a kendővel Jari Louhelainen DNS-szakértőt, aki molekuláris biológusként dolgozik a liverpooli John Moores Egyetemen.

A biológus a Kosminskinek és az áldozat leszármazottainak a DNS-ét összehasonlította a kendőn talált kétféle vérnyom DNS-ével. A vizsgálat első eredménye bebizonyította, hogy a sál a Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkossághoz kapcsolódik, majd következő lépésben a fellelt vér- és spermafoltokból sikerült megállapítani a feltételezett gyilkos DNS-ét.

Ezután a DNS-eket összehasonlították az áldozat és Kosminski leszármazottainak DNS-ével. Így jutottak el végül Aaron Kozminskihez, mint a tényleges gyilkoshoz

A bűnügyi profil is ráillett, mint gyilkosra.  23 éves mentális beteg volt, emiatt nem tudott a nőkkel kapcsolatot létesíteni. Nem csak lelki, hanem fizikai értelemben sem, valószínűleg impotens volt, ezért használta kompenzálásképpen a kését.

hsafelmetszo-jack-dns-vizsgalat-sal

Csak azzal tudott kielégülni, és nem az ölés volt a célja, hanem a szexuális kéjvágy hajtotta, ugyanis az áldozatokat előbb megfojtotta, csak aztán kaszabolta szét - feltehetőleg csalódottságában, frusztráltságában.

Egy ilyen jellegű elmeállapotból és gyilkossági sorozatból nem lehet egykönnyen kiszállni, ezért külső behatásnak kellett történnie, hogy abbamaradjanak a gyilkosságok.

Kosminskit abban az időben zárták elmegyógyintézetbe, amikor a gyilkosságok abbamaradtak. Ő lenne tehát a valódi Hasfelmetsző Jack....

Vagy mégsem?

A Hesfelmetsző Jack Yorkshireben is gyilkolt?

Kezdjük a szenzációs, nyomra vezető vizsgálatok megkérdőjelezhetőségével. Az egész felfedezés egy 126 éves, vérrel és spermával szennyezett kendőn alapul, amit állítólag az egyik hasfelmetszős tetthelyen találtak, de

ennek – a korábban a Scotland Yard bűnügyi múzeumában porosodó – tárgynak az eredetisége eddig kérdéses volt.

Luhelainen csupán egy számítási hiba következtében kapta azt az eredményt, hogy a sál kapcsolatba hozható az egyik áldozattal, valójában a vizsgált DNS bárkié lehet, aki az évek folyamán hozzáért a sálhoz.

fred-deeming

Az Independent egy régebbi cikke szerint az DNS-vizsgálatot végző Jari Louhelainen hatalmas hibát követett el a genetikai egyezőség esélyének kiszámításakor, és ezzel újra nyitottá vált az ügy.

Ráadásul, ha a fentiek ellenére elfogadjuk hitelesnek a kutatást, az egész csupán annyit bizonyít, hogy Kosminski kliense lehetett a meggyilkolt örömlánynak.

Itt lépett képbe nemsokkal ezután egy újabb elmélet, mely szerint a Hasfelmetsző nagy valószínűséggel Yorkshireben is gyilkolászott, miután Londonban abbahagyta az öldöklést.

A gyilkosságokat Londonban tehát azért hagyta abba, mert forró lett alatta a talaj, és tovább állt.

Ez a szál még a gyilkos rettegett nevét is tudni véli: Fred Deeming volt a Hasfelmetsző, aki Yorkshire környékén bujkált az öt gyilkosság elkövetése után.

Minderre több bizonyíték is van, igaz ezek csak közvetettek. Az egyik, hogy

arrafelé a londoni gyilkosságokat követően több olyan gyilkosság is megtörtént, melyek nagy hasonlóságot mutattak a whitechapeli gyilkosságokkal.

Derbyshire-ben született a férfi, és emigrálni akart Ausztráliába feleségével, majd nemsokkal ezután hazatértek Angliába, mert a férfi csalás vádjával hazaküldték.

A nővel összevesztek, a férfi egymaga telepedett meg Londonban 1888-ban, abban az évben, amikor a Hasfelmetsző-gyilkosságok történtek.

Az Ausztrál archívumokban találtak több olyan dokumentumot is, melyeket a Scotland Yarddal váltottak az Ausztrál hatóságok Fred Deeming ügyében. A rendőrség számára tehát gyanúsított volt, sok szemtanú állítólag látta a helyszínen, többször történt, hogy kihallgatták az ügyben.

fred-deeming-hasfelmetszo

1889-ben Frederick Lawsonként tűnt fel Yorkshireben, mint egy ausztrál milliomos, ami feltehetőleg egy álca volt. 1890-ben Nellie Matheson-t vette el feleségeként. Ezután elítélték csalás vádjával, amikor is a feleségével megromlott a viszonya. 1891-es szabadulását követően a 18 éves Mary Jane Langley-t holtan találták a mellette található cellában átvágott torokkal.

Nemsokkal később a feleségét - aki amíg ő börtönben volt, megpróbálta őt befeketíteni - is megölte négy gyermekükkel együtt, majd cement alá temette őket a konyha padlója alá.

Emily Mathers vette el később feleségül, majd a boldog pár Melbourne-be emigrált. Azonban a férfi őt is megfojtotta 1891 karácsonyán. A gyilkosságért elítélték, és a rendőrségi helyszínelés során késeket, kardokat, és baltákat is találtak nála. Halálra ítélték, és végül felakasztották.

Hogyan valóban ő lehetett.e a tényleges gyilkos? Nem tudni, de valószínű lehetőség lehet, főleg, hogy a híres 2014-es DNS vizsgálat talán több kérdést vetett fel, mint amit megválaszolt. Lehet, hogy a gyilkos már rég megvan, és valamelyik gyanúsított volt az. Lehet, hogy tényleg Kosminski? De az is lehet, hogy Fred Deeming. Azonban az is könnyen meglehet, hogy a valódi tettesről még ma sincs sejtésünk...

érdekes érdekesség bizarr történelem ijesztő sorozatgyilkosok hasfelmetsző


Megtekintések száma: 25855





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet