A hatodik tömeges kihalás küszöbén áll a világ: már visszafordíthatatlan?

2021. december 2., csütörtök




A szakértők és tudósok egyetértenek abban, hogy hatalmas a baj.

Úgy tűnik, hogy a Föld élővilága már nagyon nagy százalékban menthetetlen. Korábban összesen öt nagyobb kihalási hullám söpört végig, de eddig egyetlen egyet sem idézett elő az ember.

Ez lehet az első, és sokak szerint az utolsó kihalási hullám, amit az ember mesterségesen, a puszta létével és tevékenységével idéz elő.

Az ember egyre nagyobb ökológiai lábnyomot hagy a Földön. Mondhatni keményen beletapostuk a csizmánkat a Földanyába, aki egyáltalán nem lesz hálás ezért.

A Földünk ugyanis haldoklik. Eleve ott van a népességrobbanás problémája: a világ nem tud eltartani annyi éhes szájat, amennyi 2050-re születni fog, és a népességszám emelkedése nagyságrendekkel nő a jövőben tovább.

Mindemellett még az is ott van, hogy a Földön élő állatok lassan 80%-a kihalásra van ítélve.

Egy nemrég elvégzett friss felmérés szerint az emlősök több mint fele halhat ki az elkövetkező években, évtizedekben, és ha ezek a fajok kihalnak, az egy olyan dominószerű láncolatot eredményezhet, amibe belepusztul a fennmaradó ökoszisztéma is.

A Föld összes országa által a környezet védelmére költött pénze is csak a veszteségek tizedét képes megakadályozni.

Éppen ezért fel is hívták rá a figyelmet, hogy nagyon nagy a baj.

Ez most nem riogatás a kutatók részéről. Ténylegesen a hatodik, nagy kihalás küszöbén vagyunk. A kérdés csak az, hogy mi magunk túlélhetjük-e majd a saját magunk által előidézett kataklizmát.

Az emberi tevékenység hajtja előre a Föld történelmének hatodik tömeges kipusztulását, annak ellenére, hogy az élőlények diverzitása rengeteg előnyt jelent az emberiség számára.

2060-ra a Föld népessége a becslések szerint nagyjából 3,2 milliárddal nőhet, vagyis majdnem 10 milliárdan lehetünk egy olyan bolygón, ami a becslések szerint is durván 1 milliárd embert tudna optimálisan kiszolgálni úgy, hogy az emberi tevékenység a természet egyensúlyával összhangban maradjon.

A téma kapcsán a tudósok két táborra szakadtak szét. Vannak, akik szerint a hatodik kihalási hullám immáron elkerülhetetlen, mert már átléptük a pontot, ahonnan vissza lehetne fordítani a folyamatot.

Mások szerint viszont még mindig lehet némi remény, főleg, ha az emberiség összefog, és drasztikus tervekkel áll elő, melyet világszinten betartat, és alkalmaz.

Új, minden eddiginél megdöbbentőbb és futurisztikusabb technológiákra van szükség, hogy az elejét vegyünk az élővilág, és így talán saját fajunk kihalásának is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen tömeges kihalás kataklizma


Megtekintések száma: 328309





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet