​A hétvégén újra hó lepheti be az országot, több megyére riasztást adtak ki – Ilyen időre számíthat

2021. január 23., szombat
A hétvégén borongós, esős időre van kilátás, néhol még havazhat is...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton elsősorban az ország déli megyéiben lehet szűrt napsütés, másutt vastagabb lesz a felhőtakaró, délutántól erőteljesen megnövekszik a felhőzet. 

A nap első felében még helyenként, délutántól nyugat felől egyre többfelé ered el az eső, sőt néhol az ég is bedörrenhet. Késő este az Alpokalján már havas esőre is számítani kell.

A délkeleti szél az Alföldön lehet erős, míg délután az Észak-Dunántúlon északnyugatira fordul a szél. Néhol viharos közeli széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6 és 15 fok között valószínű, a Kisalföldön délután gyorsan hűlni kezd a levegő. Késő estére 2 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.

A zivatarok miatt három megyére, Somogyra, Veszprémre és Zalára is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, így jobb lesz, ha nem hagyja otthon az esernyőt.

Vasárnap délelőtt hazánk nagy részén még vékonyabb, szakadozott lesz a felhőzet. Délután délnyugat, nyugat felől vastagszik a felhőtakaró, beborul az ég. Délelőtt kisebb eséllyel, de időszakosan előfordul kisebb eső. 

Délután délnyugat, nyugat felől összefüggő csapadékrendszer éri el az országot, amely kelet, északkelet felé helyeződik. Kezdetben elsősorban esőre számíthatunk, melyet eleinte a Nyugat-Dunántúlon, illetve a hegyekben, az esti, éjszakai óráktól a középső országrészben is egyre többfelé havas eső, havazás vált fel.

A délkeleti, majd a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő. 

A hét utolsó napjára csupán egy megyére, Veszprémre van érvényben riasztás széllökés miatt.

Hétfőn a vastag felhőzóna egyre északkeletebbre húzódik, az ország nagy részén kisüthet hosszabb-rövidebb időre a nap, ugyanakkor napközben délnyugat felől ismét egyre több helyütt beborulhat az ég. 

A csapadékzóna északkelet felé vonul, egyre kisebb területre terjed ki, az esőt ott is egyre több helyen havas eső, hó váltja fel. A délutáni óráktól a déli, délnyugati megyékben ismét előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, helyenként havas eső is.

A nyugati, északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +3 fok között valószínű, de a havas, esetleg derült nyugati részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. A vasárnaphoz hasonlósan hétfőn is az ország több pontján lehet nagy széllel számolni. Széllökés miatt három megyére, Pestre, Fejérre és Veszprémre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden felhőátvonulások várhatók kisebb-nagyobb felhőtömbökkel, melyek mellett az ország nagy részén hosszabb-rövidebb napos periódusokra is számítani lehet. Néhol előfordulhat hózápor (nagyobb eséllyel a déli és a keleti megyékben). Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -1 fok között valószínű, de a havas, derült, szélvédett részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6994

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet