A hiéna bámulatos harca egy falka vadkutyával

2016. december 6., kedd




Szerinted a hiéna sokkal rátermettebb, vagy eleség lesz belőle, és széttépik a vadkutyák? Elképesztően feszült képsorok következnek!

Az afrikai vadkutya – mint ahogyan az nevéből is sejthető – Afrikában őshonos, vadion élő, rendkívül agresszív kutyafaj.

Az afrikai vadkutyák falkákban élnek, amelyek átlagos létszáma 7–15 példány. Régebben, amíg a faj gyakoribb volt, akár 100 egyedből álló csapatokról is készültek feljegyzések.

Időnként, mikor az éhség hajtja őket, nem riadnak vissza semmitől, még attól, hogy akár náluk jóval nagyobb és rátermettebb ragadozókat ejtsenek el, majd szaggassanak szét.

A képen látható hiénát is sikerült sarokba szorítaniuk, majd körbevenniük. Azt gondolnánk, hogy ütött a hiéna órája, és a vadkutyák elevenen szét fogják tépni. Azonban ne igyunk ennyire előre a medve bőrére, a meccs még nincs lejátszva.

A hiéna ugyanis sokkal ravaszabb, mint ez a csapat vadkutya együttvéve. A hiéna nekirontott az őt körbevevő gyilkos falkának, és elkezdett az életéért küzdeni.

Eleinte úgy tűnt, hogy szinte semmi esélye, és hamar áldozatként végzi a kutyák gyomrában.

Az ilyen csaták rendkívül rövid ideig szoktak tartani, mert a hiénák, és más álaltok is hamar megadják magukat, és földre kényszerülnek a vadkutyák harapásai és karmai nyomán. Ez a hiéna azonban nem futamodott meg, és folyamatosan visszaharapott, karmolt.

A küzdelmes hiéna többször is rávicsorított a kutyafalka egyes tagjaira, betört közéjük, ezáltal megtörve a kutyák közti rangot és hierarchia rendszert. Az összhang odalett, és váratlan fordulat következett be a csatában.

A hiéna kihasználva a pillanatot – és dacolva azzal, hogy talán egy gyilkos víziló állkapcsa fogja őt összeroppantani – belegázolt a vízbe.

A vízbe már nem jöttek utána a kutyák, mert az afrikai vadkutyák viszolyognak a víztől. A hiéna a tőle megszokott, nevetésre emlékeztető hangja ezután zendült fel, mint valami győzelmi ének, vagy egyfajta gúny támadói felé.

Így esett meg az, hogy egy magányos hiénát egy falka – egész pontosan 8 egyedből álló – vadkutya sem tudott elejteni.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 18108





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet