A Hillier-tó rejtélye: az egyetlen rózsaszínű tó a világon, igazi rejtély volt sokáig a kialakulása

2020. szeptember 10., csütörtök




A Middle-szigeten elterülő, 600 méter hosszú állóvíz az 1800-as évek eleje óta újra és újra kifog a tudósokon. A szakemberek több különböző elméletet is felállítottak, ami megmagyarázná a tó rózsaszín színezetét, de eddig még egyiket sem sikerült megcáfolhatatlanul bizonyítani.

Bár évek óta kutatják a tudósok, mi lehet a titka Ausztrália egyik fő látványosságának, a Hillier-tónak, a hatalmas víztömeg rózsaszín árnyalatának eredetét máig rejtély övezi.

A turisták természetesen tudományos magyarázatok nélkül is özönlenek a környékre: egyre többen és többen veszik fel a bakancslistájukra ezt a gyönyörű helyet.

rozsaszin-to-hillier

Miért rózsaszín? Egyszerűen nem tudják megfejteni, bár akadnak elméletek szép számmal. Az 1950-es években tudósok tanulmányozták a sós tó vizét.

hillier-to-partja

Arra számítottak, hogy hasonlóan a többi rózsaszín tóhoz a vízben mikroalgát találnak, például Dunaliella salinát, ami elszínezi a tavat. A Hillier-tóból származó vízmintákban azonban nem találtak alga előfordulására utaló jelet, így a tó színének okát továbbra is titok övezi.

hillier-to-2

Elképzelhető, hogy a víz rendkívül magas sótartalma a megoldás, vagy a sókristályokban található, vörös színű halophilic baktériumok, de az se kizárt, hogy más rózsaszín tavakhoz hasonlóan az elszíneződést az olyan organizmusok okozzák, mint a Dunaliella salina és Halobacteria. 

Bármi legyen az igazság, nem lehet betelni a látvánnyal!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség természet


Megtekintések száma: 99476





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet