A hős olasz orvos az utolsó pillanatig mentette a koronavírusos betegeket

2020. március 17., kedd
Roberto Stellát az egész olasz orvostársadalom gyászolja, halála az egészségügyi dolgozók védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Múlt kedd éjszaka egy comói kórházban meghalt Roberto Stella, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Lombardia tartományban található Varese orvosi szövetségének vezetője, aki az utóbbi hetekben Olaszország egyik legismertebb életmentőjévé vált 

– számolt be az ANSA olasz állami hírügynökség.

A tudományos életben is jegyzett, a fertőző betegségek szakértőjeként számon tartott Stella az egyik első olyan európai orvos volt, aki a kontinensre leselkedő veszélyre nyilvánosan is felhívta a figyelmet. 

Stella emellett Busto Arsizio orvosi teamjének első sorában, családorvosként küzdött a betegekért. 

Március elején a koronavírusra jellemző tünetekkel szállították kórházba, néhány nap múlva már egész Olaszország tudta, hogy elkapta a kórt. 

Bár az első napokban úgy tűnt, hogy az orvos állapota stabil, Roberto Stella 67 évesen meghalt, koronavírus okozta légzési elégtelenségben.Ő volt az egyik első olasz orvos, aki gyógyítás közben fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Személye a családorvosok rátermettségének, áldozatos és kemény munkájának jelképévé vált. Halála pedig felerősíti a kollégák segélykiáltását, akik még mindig nem kapták meg az egyéni védelemhez szükséges védőeszközöket

— nyilatkozta Silvestro Scotti, Varese orvosi szövetségének elnöke a CNN-nek.

Olaszországban a hétfő esti adatok szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma megközelítette a 28 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a kétezret. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a napról napra növekvő számok ellenére még nem tetőzött Olaszországban a járvány, a következő hetek lehetnek a legkockázatosabbak.

A koronavírus eddigi legismertebb, egészségügyben dolgozó áldozata Li Venliang vuhani szemészorvos volt. A fiatal szakember – mivel a kínai állam az utolsó pillanatig titkolta a járvány kitörését – megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgozott.

Január 8-án egy hályogműtét közben maga is megfertőződött, február elején pedig életét vesztette egy vuhani klinikán. 

Venliang volt az első orvos, aki figyelmeztette kollégáit az új járványra, cselekedetéért a kínai állam megfenyegette és megalázta: egy olyan papírt írattak alá vele, miszerint hamis információkat terjesztett az interneten, egyúttal vállalta, hogy többé ilyet nem tesz.

A koronavírussal harcoló orvosok felszereltsége Magyarországon is heves vitákat váltott ki. 

A Magyar Orvosi Kamara március 11-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak. 

Bár a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, a kamara arra kérte a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne hárítsa a háziorvosokra ezt a feladatot. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap közleményt adott ki, ebben arról írtak, hogy a MOK veszélyhelyzetben zsarol, és valótlanságokat állít.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 35219

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet