A húsüzemek a járvány gócpontjai? Tudósok adták meg a választ!

2020. május 20., szerda




Az új koronavírus ott terjed legkönnyebben, ahol sok ember van összezárva sokáig, szűk helyen, ez már rég nem kérdés. Ugyanakkor az ilyen között is vannak olyanok, amelyek sokkal veszélyesebbek a terjedés szempontjából, mint mások. Ilyenek a húsfeldolgozó üzemek: a bennük sorozatosan kialakuló gócpontok súlyos esetben a lakosság élelmiszer-ellátását is veszélyeztetik.

Május 5-ig több mint tízezer, húsfeldolgozó üzemben dolgozó munkás fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal az Egyesült Államokban, és legalább 45-en meghaltak közülük. A húsipari üzemekben fellobbanó helyi járványok 29 államban jelentek meg, és több mint 170 gyárat érintenek. Ugyanezek a számok egy héttel korábban még sokkal alacsonyabbak voltak: április 27-ig 115 üzemben észleltek gócosodást, és kevesebb mint 5000 ember fertőződött meg ezekben.

A koronavírus tehát nagyon gyorsan terjed a húsipari cégeknél, ami első hallásra nem egyértelműen magyarázható. Ugyanakkor árulkodó adat, hogy az amerikai kormány 2016-os vizsgálata szerint a húsipari munkások körében egyébként is gyakoribbak a betegségek, mint más iparágakban.

A munkások kevésbé hajlamosak beteget jelenteni, mivel félnek a kirúgástól, és olyan közel dolgoznak egymáshoz a futószalag mellett, hogy a szociális távolságtartás gyakorlatilag lehetetlen. Az amerikai közegészségügyi hivatal (CDC) járványellenes rendelkezéseit mind a húsipari munkások, mind a cégek vezetése kivitelezhetetlennek minősítette.

Miután egyre több húsüzemben tört ki járvány, többet be is kellett záratni, és összességében érezhetően csökkenni kezdett a termelés, az amerikai mezőgazdasági minisztérium 15 baromfi-feldolgozó cégnél engedélyezte, hogy lazítsanak a korlátozásokon. Így növelni tudták a termelést, viszont tovább emelkedett a dolgozók zsúfoltsága, ami várhatóan még súlyosabb fertőzésveszélyhez vezet.

Mindez az Egyesült Államokban már az élelmiszerpiacon is érezteti a hatását. Egyes iparági elemzők szerint április végére az amerikai hústermelés 20 százalékkal csökkent, ami természetes módon áremelkedéssel fog járni, főként a marhahús esetén.

Sokan már attól félnek, hogy a teljes húsipari élelmiszer-ellátási lánc megroppanhat Amerikában, ha a mészárszékek és húsfeldolgozók közegészségügyi problémáit általában (és persze konkrétan a koronavírus-járványgócokat) nem sikerül felszámolni. Egyre több amerikai szupermarketlánc korlátozza az egyszerre megvásárolható hústermékek mennyiségét, mert nem látják biztosítottnak az ellátást.

A Wendy's hamburgerlánc az amerikai éttermei 20 százalékában ideiglenesen beszüntette a marhaburgerek árusítását, mert egyszerűen nincs friss marhahús azokban a régiókban, ahol különösen sok húsfeldolgozó üzemet zártak be. A Wendy's csak friss marhahúst használ, fagyasztottat nem, így tartalékaik sincsenek. Most az éttermek ajtajára kiragasztott tájékoztatókon

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium húsipari ellenőrei közül már legalább 137-en fertőződtek meg, és ketten meghaltak. Az ő feladatuk lenne, hogy naponta több húsfeldolgozóban járőrözve ellenőrizzék a higiéniás, illetve a járványellenes rendelkezések betartását, és általában a termelés biztonságosságát. További több mint 700 ellenőr a fertőzéstől félve nem dolgozik, arra hivatkozva, hogy hiába végzik a munkájukat a fertőzés szempontjából egyik legnagyobb kockázatú környezetben, és hiába életbevágó a munkájuk az élelmiszer-ellátás szempontjából, nem kapják meg a szükséges védőfelszereléseket.

Hogy milyen súlyos az amerikai húsfeldolgozók fertőzöttsége, jól mutatják a texasi állapotok. Ott korántsem a legsűrűbben lakott nagyvárosokban, például Dallasban vagy Houstonban a legsúlyosabb a járványhelyzet, hanem az isten háta mögötti Moore megyében, ahol akár a lakosság 1,9 százaléka is fertőzött lehet (miközben Dallasban az átfertőzöttség mértéke egy nagyságrenddel kisebb lehet). Moore megyében van Amerika egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzeme, ahol 5000 marhát dolgoznak fel naponta.

EZ A HELYZET AZONBAN NEMCSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKRA ÁLL,

számos országból jelentették, hogy a vágóhidakon, baromfi-feldolgozókban szinte kezelhetetlenül fel-felbukkannak az újabb gócok. Kanadában, Spanyolországban, Brazíliában, Írországban, Ausztráliában hasonló trendek látszanak, vagyis globális jelenségről van szó.

A spanyol Huesca tartományban lévő Binéfar két húsfeldolgozójában összesen 374 fertőzöttet találtak az elvégzett 1399 szerológiai teszt alapján. Vagyis a tesztek több mint negyede pozitív lett. Az üzemek a súlyos helyi járvány dacára is tovább működnek. A helyi tanács szerint az ő kezeik meg vannak kötve, a járványellenes intézkedésekről az egészségügyi hatóságok dönthetnek. A városban a fertőzések száma áprilisban exponenciális növekedést mutatott.

Az írországi Roscrea húsfeldolgozójának (Írország legnagyobb sertésvágóhídja) 350 munkása közül április utolsó hetében 140-en voltak betegszabadságon, és 120-nál kimutatták a koronavírust. Az ír mezőgazdasági miniszter szerint hat húsfeldolgozóról tudnak, ahol már megjelent a vírus. Egy héttel korábban az egyik legnagyobb ír marhafeldolgozó vállalat, a Dawn Meats bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja a Westmeath-i üzemét a megjelent gócpont miatt. A Daws Meats évi több mint 400 millió adag hamburger-húspogácsát gyárt az európai McDonald's éttermek számára.


Megtekintések száma: 29787





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet