A jövő házai nem a csatornába vezetik, hanem összegyűjtik a vizet

2017. január 7., szombat




Zseniális, környezetbarát és energiatakarékos koncepció látott napvilágot a jövő házaival kapcsolatban.

Új koncepció segíthet a vízhiány kezelésében

Hatalmas tálakkal gyűjtenék össze az égből lehulló egész éves csapadékot a jövő ökoházai. Ez a rendkívül környezetbarát szemlélet nem csak a szennyvíz éves mennyiségét csökkentené, de növelné azokat az újrafelhasználható anyagokat, melyekre szükségünk lesz a jövőben.

Ezek a házak különleges tárolókkal fognak rendelkezni. Fent az esővíz összegyűlik, majd egy speciális rendszer segítségével meg is lesz szűrhető, vagyis a háztartást az esővíz láthatja el ivóvízzel, vagy fürdővízzel.

De mindemellett a házak vízhűtését is ki lehet majd szolgálni vele.

Ezeket a különleges házakat alapvetően a vízhiánnyal küzdő területekre tervezték, de a koncepció az egész világra kiterjeszthető lehet majd.

Rengeteg hely van a Földön, ahol a szárazság nagyon nagy kihívást jelent, és ahol az emberek folyamatosan nem jutnak megfelelő ivóvízhez. Ezek a házak a száraz éghajlaton élőket segítenék nagymértékben.

A csapadékvizet használnák fel

Ezek a rendszerek azért ennyire csodálatosak, mert a csapadékot használnák fel, gyűjtenék össze. Ezt korábban senki sem tette meg, pedig evidens volt, hogy az esővizet át lehetne alakítani ivóvízzé.

A vízszűrés ma már nem bonyolult technika, és csak össze kell gyűjteni ezt a vizet egy olyan rendszerbe, ahol nem tud később elpárologni, és felhasználható, mikor szükség van rá.

Ezek a tálak dupla tetős rendszerben lennének megépítve a házak tetején. Egyrészt összegyűjti a vizet, másrészt segíthet a ház vízhűtésében, főleg az olyan területeken, ahol nagyon meleg van. Ezzel még a nagyon drága és olykor rengeteg energiát fogyasztó légkondicionálókat is kiváltja.

Egy vízelvezető kupola, és egy kupolára helyezett vízgyűjtő kupola lesz az a rendszer, melyből állni fog az egész.

A víz ezekből a rendszerekből egy központi víztározóba folyik, ahonnan később majd fel lehet használni, és ahol majd megtisztítja azt a rendszer. Egyrészt ez megakadályozza azt is, hogy a víz elpárologjon, és képes lesz hűteni is azt.

Elterjedhet a világban

A BMDesign a duplatetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, a vízgyűjtés azonban a világ bármely pontján ésszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

Komplett városokat lehetne erre a rendszerre alapozva felépíteni, és még az évszázad végéig megjelenhetnének az úgynevezett zöld városok, melyek csak fenntartható technológiákon alapulnának, újrahasznosítható energiákkal működtetve.

Ha minden jelenlegi várost ilyenné alakítanánk, azzal a világ energiafogyasztását 89%-kal lehetne csökkenteni, a szennyvíz termelést pedig az egyharmadára.

tudomány technológia technika fenntartható fejlődés zöldenergia környezetvédelem


Megtekintések száma: 43864





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet