A jövőben elsivatagosodik a Földközi tenger térsége?

2016. október 31., hétfő




Elképesztően pesszimista jövőkép vázolja fel a Földközi-tenger elkövetkező években való egyre nagyobb ütemű el sivatagosodását. És ez még csak a kezdet!

A világ egyre közelebb kerül egy olyan állapothoz, ahol minden szép lassan el fog sivatagosodni. 

Bár a globális felmelegedés miatt a tengerek szintje megemelkedik majd, és sok part menti világváros a víz alá kerül majd, a szárazföldi belső területeken óriási szárazságok fogják sújtani az embereket.

A globális felmelegedéssel való riogatás nagyon komoly, és nem alaptalan játék.

Az elkövetkező évtizedekben a migráció mellett jelentkezni fog egy úgynevezett klímaváltozás migráció, vagyis klímaváltozás menekültek fogjál elárasztani azokat a helyeket, ahol még viszonylag élhető vidékek és termőterületek maradnak.

Sivatagokat hozhat létre a század végére a Földközi-tenger térségében a globális felmelegedés, ha az eddigi ütemben folytatódik, ez egészen biztos.

A globális felmelegedés nagyobb pusztítást végezhet a mediterrán térségben, mint az elmúlt tízezer év aszályai és hőhullámai.

A világ átlaghőmérséklete már évek óta egyre drasztikusabban emelkedik. Az elsivatagosodás ráadásul nem csak a világot fenyegeti, hanem hazánkat is. Egyre több helyen lazul meg a Föld, és válik használhatatlanná, az egyre forróbb, és károsabb nyarakról nem is beszélve.

A szóban forgó Földközi tenger térségében még ennél is aggasztóbb a helyzet. Nem elég, hogy a 19 századhoz képest 1,3 Celsiussal nőtt az átlaghőmérséklet, a terület elkezdett lassan elsivatagosodni.

Az elkövetkező 10 év nagyon aggasztó lesz, legalábbis ezt jósolják most a klímakutatók. Komplett tavak, folyók fognak kiszáradni, és eltűnni. A sivatagos területek megnőnek majd, a zölddel borított vidékek pedig visszaszorulnak.

Világszintű összefogásra lenne szükség, hogy a környezeti változásokat megállítsák, hiszen visszafordítani már nem lehet, csakis megállítani, vagy lassítani a folyamatot.

A frissen közzétett tanulmányok szerint Európa 40%-a el fog sivatagosodni az elkövetkező évtizedekben, méghozzá egyre gyorsuló ütemben.

Így fog járni Spanyolország, Portugália, Algéria és Tunézia is, melyeknek területei gyakorlatilag megsemmisülnek majd az aszályban.

Nemrég a Párizsban tartott klímacsúcson állapodtak meg a világ országai, hogy harcolnak a globális felmelegedés és elsivatagosodás ellen. Főleg azért is, mert ezt a jóléti államokra, szerencsésebb övezetben lévő országoknak is érdekük, ha nem akarnak több millió klímamenekültet a nyakukba.

Ráadásul az elsivatagosodás egyben azt is magával vonja, hogy a termőterületek jelentős hányada válik alkalmatlanná a mezőgazdálkodásra.

Ez pedig világméretű éhínséget hozhat majd el, hiszen az emberek igényei egyre csak nőnek, a termőterületek száma és területe pedig évről-évre csökken a felmelegedés, és az extrém időjárási viszonyok miatt.

globális felmelegedés globális klímaváltozás globális kataklizma szárazság vízhiány


Megtekintések száma: 128267





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet