A kannabisz lehet az új fegyver a rettegett betegség ellen? Új, meggyőző laborvizsgálatok derítettek rá fényt!

2018. május 24., csütörtök




Ezen még a kutatók is meglepődtek. Forradalmasíthatja az egészségipart?

A kannabisz már nem csak a rák ellen lehet hatásos, és kemoterápiás kezelések kiegészítésére, valamint az autizmus kordában tartására, hanem egy másik, igen gyakorai betegség ellen is.

Minden izolált vegyület (*1-7) antimikrobiális tevékenységét értékelték hat Gram-pozitív baktériummal (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus cereus IIIM 25, Lactococcus lactis MTCC 440, Bacillus thuringiensis MTCC 809, MRSA, Staphylococcus warneri MTCC 4436) és hat Gram-negatív baktériummal (Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium MTCC 98, Klebsiella pneumonia ATCC 75388, Shigella boydii NC-09357, Pseudomonas fluorescens MTCC 103, Xanthobacter flavus MTCC 132) szemben.

Mindegyik vegyület antimikrobiális aktivitást mutatott…

Azonban egyik vegyület sem volt aktív az Escherichia coli ATCC 25922, a Salmonella typhimurium MTCC 98 és a Klebsiella pneumonia ATCC 75388 ellen. Érdekes módon csak a kannabidivarin (CBDV) mutatott aktivitást a Candida albicans ellen, ami azt jelzi, hogy ez a vegyület új fegyver lehet lehet a C. albicans ellen.

Vagyis a kannabisz a gombás megbetegedések ellen is egy hatalmas fegyver lehet a tudomány kezében.

Egy másik tanulmány során 58 köszvényes beteg fogyasztott marihuánaszármazékot, aminek eredményeképpen az ízületi fájdalom csökkenéséről számoltak be. A szakemberek szerint a marihuána vélhetően segít leküzdeni a fájdalmat okozó gyulladást.

Számos országban legális ma már az orvosi marihuána - függetlenül attól, hogy élvezeti szerként tiltott vagy elfogadott a fogyasztása. A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában, Ausztriában, Szlovéniában is használnak orvosi célokra marihuánát. Egy 2014 novemberében beadott törvénymódosítás szerint pedig Horvátországban is készülnek az engedélyezésére.

Csak remélni merjük, hogy a hazai használatról, vagy legalábbis annak lehetőségéről hamarosan elindulhat valamilyen szakmai vita.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség kannabisz


Megtekintések száma: 17211





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet