A kannabisz újabb megdöbbentő pozitív hatását tárták fel a kutatók: ez lehet a jövő?

2017. december 31., vasárnap
Senki sem tudja mért, de óriási hatással van az egyik szervünkre. A tudósok zavarban vannak!

Egy új tanulmány szerint, a 11 éves korban közepes és magas tanulmányi képességgel rendelkező gyerekek, nagyobb eséllyel fogyasztanak kendert serdülőkorban, mint a gyengébb képességű társaik.

A University College London kutatói, több mint 6000 gyerek iskolai teljesítményét vizsgálták.

A felmérés során kiderült, hogy a 11 éves korú, közepes képességű gyerekek, a későbbiekben nagyobb hajlamot mutattak az alkalmankénti vagy rendszeres kannabisz használatra, mint az alacsonyabb képességű diákok. Ugyanez volt a helyzet, a korai (13-17 év) és késői (18-20 év) serdülőkorban is.

A magas képességű, 11 éves diákoknál az eredmények nem voltak ilyen egyértelműek. Habár ők nagyobb eséllyel váltak kannabisz használókká a korai serdülőkorban, mint az alacsonyabb képességűek, a különbség viszont a két csoport között nem volt statisztikailag jelentős.

Azonban 18 és 20 éves korukra, a magas képességűek sokkal valószínűbben váltak alkalmi vagy rendszeres fogyasztóvá.

A korábbi kutatási eredmények már bebizonyították, hogy a tanulmányi képesség szoros kapcsolatban áll az intelligenciával, ami arra enged következtetni, hogy az okosabb gyerekek nagyobb eséllyel használnak kannabiszt. 

A kérdés csak az, hogy miért?

A tanulmány szerzői egyetértenek abban, hogy nem sikerült pontosan meghatározniuk ennek a kapcsolatnak az okát, azonban talán többet tudhatunk meg, ha a kérdést megfordítjuk. Miért válnak az alacsonyabb képességű diákok kisebb eséllyel fogyasztókká serdülőkorban?

Lehetséges, hogy az alacsonyabb tanulmányi képességű diákok nem annyira nyitottak az új tapasztalatok megszerzésére és kevésbé hajlamosak az ortodox világkép megkérdőjelezésére, mint a magasabb értelmi szintű csoportok.

Ez azonban még továbbra is csak spekuláció, de új kérdéseket vet fel a további kutatáshoz.

Miért is számítanak ezek a felfedezések?

A kannabisz, a világon az egyik legelterjedtebb, tiltott, könnyű drog. 

Egy 2016-os felmérés alapján több mint 1,8 millió, 16 és 24 év közötti angol fiatal fogyasztott kendert legalább életében egyszer, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban élő fiatalok, jelentős kisebbsége fogyasztott olyan hatóanyagot, ami változást okoz az agyi struktúrában, megváltoztatja az agysejtek egymás közti kommunikációját és gyengítheti a mentális képességeket, mint például a memória.

Ez a kutatás megváltoztathatja, hogy hogyan gondolkodunk a kannabisz és az intelligencia kapcsolatáról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség orvostudomány egészség megelőzés kannabisz


Megtekintések száma: 151392

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet