A kék tarantulák egy hatalmas technikai áttöréshez vezetnek!

2017. február 10., péntek




Új távlatokat nyithatnak a színérzékelésben.

Úgy tűnik, egye kék tarantulák különleges árnyalatai segíthetik a tudósokat abban, hogy valami olyat állítsanak elő, ami alapjaiban formálhatja át az emberi színérzékelést.

Arról van szó ugyanis, hogy ezek a pókok nem csak egyszerűem kék árnyalatban pompáznak, hanem a színükben van valami szokatlan, rejtett kavalkád.

Ugyanis a testfelületük egy része erőseb vibrál a kék színben, mintha a kéknek egyfajta mélysége lenne. A kutatókat ez régóta érdekli, és már számtalan vizsgálatnak vetették alá ezeket a pókokat, hogy kiderüljön, mi okozza ezt a különleges színhatást náluk.

Rájöttek arra, hogy ellentétben más élőlényekkel, melyeknek pigment sejtjeik vannak, és azok termelik az adott színt, addig a tarantulák kék szenét nem ezek a pigment sejtek okozzák, hanem apró, nagyon kicsi nanostruktúrák a rajtuk található szőrszálakban.

Ezeket a nanostruktúrákat korábban nem vették észre, és a tudósok elől rejtve maradtak, de modern technika eszközeit bevetve rájuk bukkantak.

Különféle nanostruktúrákat figyeltek meg más-más tarantula fajoknál, melyek ugyanazt, vagy egymáshoz nagyon hasonló kék színt produkáltak.

Ezek a színek tényleg vibrálnak, és különlegesek, ráadásul olyan, mintha mélységük is lenne, és ezeknek a nanostruktúráknak köszönhető ez a különleges mélység.

Különféle hatásmechanizmusok alapján működhetnek ezek a nanostruktúrák, melyeket még nem teljesen ismerünk, ám az bizonyos, hogy fel lehetne őket használni a jövőben, méghozzá 3 dimenziós tárgyak nyomtatásánál, valamint 3 d színek készítésekor.

A különleges jelenséget most megpróbálják előidézni, és az éveken át tartó kísérletek és kutatás során egészen biztosak benne, hogy reprodukálni tudják ezeket a nanostrukturális felépítéseket.

A különlegessége az ennek a kéknek, melyet a tarantulák magukon hordoznak, hogy minden szögből pontosan ugyanolyan a hatásuk, ami nem mondható el a "hétköznapi" színekről.

Éppen ezrét óriási haszna lehetne az így kinyomtatott, előállított, ezzel bevont 3 dimenziós tárgyaknak, hiszen 160 fokon belül nézve bárhonnan tekintünk rá, ugyanolyan tiszták ér mélyek maradnak.

A technológia forradalmi újulást hozna, és a színek világát alaposan kiszélesítené, és nem utolsó sorban teljesen új élményt nyújtana a hétköznapjainkban.

A kutatók elmondása szerint főleg a televíziók és egyéb dolgok képernyőjénél fogják ennek hasznát venni, és még élet hűbb, még nagyobb beláthatósági szögeket tudnak majd produkálni.

Ha sikerülnek a kísérletek, a következő fázis az lesz, hogy a technológiát megpróbálják gazdaságilag is költséghatékonnyá tenni, és ha ezzel is megvannak, a hétköznapjainkba is beszivároghat a vizualitás forradalma.

tudomány technológia technika állatvilág


Megtekintések száma: 48026





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet