​A Kender Lehetséges Hatása Petefészekrák Ellen

2020. október 4., vasárnap
Két új tanulmány vizsgálta a Kentucky-ban termesztett kenderből előállított KY-kender néven ismert extraktum terápiás potenciálját.

A növényi törzs (fajta), a növekedési feltételek és a feldolgozási technikák mind olyan extraktum előállítására optimalizáltak, amely a terápiás szempontból előnyös anyagokat tartalmazza, és a folyamat során minden olyan maradék kiküszöbölődjön, mely a terméket szennyezheti.

Az egyik vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy ha a KY-kender extraktumot különböző dózisban a tenyésztett petefészek sejtekhez adják, ez a sejtek migrációjának jelentős dózisfüggő lassulását eredményezte.

Ez a felismerés azt jelezte, hogy a kivonat hasznos lehet a metasztázis – a rák átterjedése a test más részeire – megállításához vagy lelassításához.

Egy második vizsgálatban a kutatók feltárták a KY-kender korábbi tanulmányokban megfigyelt, petefészekrák elleni védőhatásának biológiáját.

Tenyésztett petefészekrák sejtekkel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a KY-kender lassította az interleukin IL-1 béta szekrécióját. Az interleukinek gyulladást okozhatnak, amely káros lehet, és kapcsolatban van a rák progressziójával.

Az IL-1 β szekréció kender által kiváltott lassulása egy, a KY-kender rák elleni hatásaiért felelős lehetséges biológiai mechanizmust reprezentál.

„Ennek a kutatásnak és korábbi kutatásainknak az eredményei azt mutatják, hogy a KY-kender hasonló mértékben, vagy még jobban lassítja a petefészekrák előrehaladását, mint a jelenlegi Cisplatin petefészekrák gyógyszer,” mondta Turner. 

“Mivel a Cisplatin nagy toxicitású, azt várjuk, hogy a kendernek kevesebb mellékhatása lesz. Ezt azonban a jövőben még tesztelni kell”.

OSZD MEg másokkal is!


Megtekintések száma: 42473

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet