A Kennedy-gyilkosság kulcsa

2015. december 18., péntek




Ki lehet a rejtélyes alak, aki fekete esernyőt nyitott az elnök végzetes gyilkosságának pillanatában, holott az égen egyetlen felhő sem volt?  A Kennedy-gyilkosság titkai.

[dropcap]J[/dropcap]ohn F. Kennedy 1963. november 22-én Dallasba repült, hogy részt vegyen egy közszereplésen. Az volt a célja, hogy békét teremtsen, és ebben a témában szeretett volna elmondani egy beszédet.

Fort Worth-ből az elnöki küldöttség dél körül érkezett Dallas repülőterére, s a gépkocsikonvoj innen indult a városba. Fél egykor a lépésben haladó elnöki konvoj az Elm Streetre fordult.

A nyitott autóban feleségével és a texasi kormányzóval utazó Kennedyt ekkor találták el a lövések, előbb a torkán, majd a fején.

A Parkland kórházba szállították immár holtan, bár ezt először még nem merték bejelenteni. Kennedy életét nem tudták megmenteni, mivel a feje hátsó fele teljesen leszakadt.

[caption id="attachment_4751" align="aligncenter" width="740"]john-f-kennedy-teste Az elnök boncolásakor készített felvételeken jól látszanak a sérülések.[/caption]

Esélye sem volt, hogy életben maradjon, még a mai orvositudomány sem tudta volna megmenteni, vagy életben tartani. Olyan merénylet áldozata lett, amelyet mind a mai napig titkok és kétségek öveznek.

Már az ellene irányuló golyók száma sem tisztázott, három lövés biztosan jól elkülöníthető a hangfelvételekről. Megnevezett gyilkosát, Lee Harvey Oswaldot egyesek magányos merénylőnek, mások csak utasítást végrehajtó bűnbaknak tartják. Vele november 24-én Jack Ruby végzett.

Több elmélet is létezik a történésekkel kapcsolatban. Van aki elfogadja a Warren-jelentés eredményeit, mások elutasítják azokat a felületes vizsgálatra és a nyilvánvaló tények figyelmen kívül hagyására hivatkozva. Amerika lakosságának nagy része még ma is hisz egy lehetséges összeesküvésben. A gyanú Castrót, a kubai emigránsokat, a maffiát, a KGB-t, a CIA-t, valamint Lyndon B. Johnsont is érinti. Más vélemények szerint a háttérhatalmak útjában állt, illetve le is kívánta leplezni azokat.

Ismeretlen esernyős alak

Kezdetben senkinek sem tűnt fel az ismeretlen alak, és annak különös viselkedése. A felvételt megtekintők csak később tartották gyanúsnak.

Az alak ugyanis annak ellenére, hogy fényes nappal volt, és egyetlen felhő sem volt az égen, esernyőt nyitott, és az összes felvételen látható fekete esernyővel a kezében.

De ki lehetett ez a rejtélyes alak? És a lövések eldördülése után miért marad továbbra is nyugodt? Sőt! A  gyilkosság után közvetlenül még le is ül a padkára, mikor már mindenki más fejvesztve pánikol, vagy menekül.

kennedy-gyilkossag-esernyos-ferfi

A különös viselkedés, és a helyszín, no meg az időzítés rengeteg olyan kérdést felvetett, amit aztán a teóriagyártók felkaptak, és rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy ki lehetett ez az ember.

Az esernyő nem más, mint puska, amiből a halálos harmadik lövést adták le.

Állítják. Az esernyőből mérget lőttek Kennedyre, hogy megmerevítsék. Az esernyő jelzés volt a gyilkosnak vagy gyilkosoknak az elnöki karaván érkezésére.

A fekete esernyő eredete

Nem kellett sok idő, hogy az ügyben kutakodó újságírók, és amatőr firkászok utána járjanak, hogy mi is a fekete esernyő szerepe ebben az egészben - azon kívül, hogy egy technikai eszköz lehetett a gyilkosságban.

1938-ban Roosevelt elnök – ahogy ez lenni szokott – a kampánytámogatásért Kennedy apját, Joe Kennedy -  dúsgazdag bostoni üzletembert nevezte ki az Egyesült Államok londoni nagykövetének.

1938-ban Roosevelt elnök – ahogy ez lenni szokott – a kampánytámogatásért, Kennedy apjához, Joe Kennedy dúsgazdag bostoni üzletembert nevezte ki az Egyesült Államok londoni nagykövetének. Kennedy feleségével és kilenc gyermekével érkezett Angliába, rögtön bekapcsolódott az előkelő társasági életbe, egyengette gyermekei útját. 22 éves harvardi egyetemista fia, John a követségnek dolgozott egy ideig. Apa és fia között alapvető nézeteltérés volt a náci Németország megítélésében és a világháborús fenyegetettség kérdésében. Joe Kennedy nagykövet a náci Németország veszélyét olyan európai problémának tartotta, amit a kontinensen kezelni tudnak, ha Hitlerrel megfelelő alkut kötnek. Ezért az amerikai diplomata a németekkel megállapodó, a müncheni egyezményt aláíró Neville Chamberlain brit miniszterelnök politikáját vélte helyénvalónak.

fekete-esernyo-karikatura-neville-chamberlain

A nagykövet az amerikai elszigeteltség híve volt, így azt tanácsolta Roosevelt elnöknek, hogy az Egyesült Államok óvakodjon a nemzeti szocialista rendszer „megleckéztetésétől" és tartsa távol magát a háborútól. Roosevelt egy ideig hallgatott Kennedyre, de 1940-re kellemetlen lett számára és visszahívta.

A náci Németország áldozatai sohasem bocsátottak meg Joe Kennedynek, de ártani nem sokat tudtak, mert visszavonult a politikától. Amikor tudták, orra alá dörgölték súlyos történelmi tévedését. Ennek legnyilvánvalóbb formája az volt, hogy a nácikkal alkut kötő brit miniszterelnök, Neville Chamberlain emblematikus tárgyát, a fekete esernyőt mutatták fel neki. A Kennedy-család állítólag esernyő-fóbiában szenvedett.

1963 májusában John F. Kennedy elnök fergeteges sikerű berlini útján is kapott fekete esernyőt, hogy apja bűnére emlékeztessék.

Jól kitervelt gyilkosság

kennedy-gyilkossag-esernyos-ferf-az-auto-mellettiAz esernyős alak többször is feltűnik a felvételeken. Több szögből, több pozícióban. Ő az egyetlen alak, aki nem veszti el lélekjelenlétét a lövések után sem. Ami azt illeti, túlságosan nyugodt az eseményeket követően is. A gyanú azért is terelődött rá, mert ez az alak azon kevés emberek között volt, akik Kennedy autójának közvetlen közelében voltak - amikor az elgurult mellettük - amikor az első lövés eltalálta az elnököt.

Ahogy az autó közeledett, a férfi kinyitotta az esernyőt, majd maga fölé tartotta. Azt senki sem tudta tisztázni, hogy az esernyőből vajon adott-e le tényleges lövéseket, vagy az esernyő, és az esernyő kinyitása egy jelzés lehetett a gyilkosnak, aki a ravaszt meghúzta.

kennedy-gyilkossag-esernyos-ferfi-2

De az sem kizárt, hogy egyfajta bénító lövedéket lőtt az elnökbe, közvetlenül a lövések előtt. Erre azért lehetett szükség, hogy abban az esetben, ha Kennedy mégis túlélné a támadást, a kórházban a méreg miatt biztosan meghaljon.

Azonnal megindult az esernyős ember személyazonossága utáni hajsza, és a titok nem maradt sokáig rejtve.

Az esernyős ember személyazonossága

Nem túlzás azt állítani, hogy akkoriban a fél ország arra volt kíváncsi, hogy ki is volt valójában az esernyős férfi. Ha valóban részt vett a gyilkosságban, akkor ő lehet a kulcs az egész történetben, ha pedig nem, akkor bizonyíthatja ártatlanságát.

Mivel a közvélemény úgy éhezett erre az információra, mint egy falat kenyérre, a rejtélyes illető maga jelentkezett a hatóságoknál, hogy tisztázza magát. Louie Steven 1978-ban lépett a publikum elé, ezzel megoldódni látszott a rejtély. Vagy éppen ellenkezőleg?

louie-steven-witt

A dallasi tragédia napján állítása szerint nem fegyvert, hanem történelmi ereklyét tartott a kezében. Ugratásnak szánta a fekete esernyőt, egyfajta utalásra -  Neville Chamberlain fekete esernyője, mint fentebb is írtuk -, ami nagyon rosszul sült el. A Kongresszusban Louie Steven Witt azt mondta, ha lenne olyan kategória a Guiness Rekordok könyvében, hogy a nem megfelelő ember  a nem megfelelő helyen, azt ő nyerné.

Nem áll össze a kép

A dolog azonban nem állt össze. A Louie Steven által elmondottakat nem támasztják alá a felvételek, valamint több további megmagyarázatlan dolog maradt az incidens napjával kapcsolatban. Bár Louie valóban hasonlít egy kicsit az esernyős alakra -már amennyire  a képekből ki lehet venni - nem beszélhetünk teljes egyezésről, bárki lehet. Sokak szerint Louie csak egy hírnévre vágyó szerencsétlen alak volt, aki így akart bekerülni a köztudatba. Hát, sikerült neki...

Az esernyős alak mikor az események történtek, később leült egy másik személlyel a padkára. Feltehetőleg a társa volt, mert beszélgettek, egymásra néztek. Mindezt a pánik teljes közepén tették, mintha csak piknikeznének.

A másik alak az egyik képen olyan, mintha egy hatalmas antennás adóvevőt tartana a kezében.

kennedy-gyilkossag-ferfi-adovevovel

Még látszik is a jól kivehető antenna rész.  Vajon kinek, és mit mond? értesíti a többieket, hogy sikeres volt a merénylet? A másik érdekes észrevétel, az magával az esernyővel kapcsolatos.

louie-steven-witt-esernyoje

Ez a típusú esernyő magán viseli jellegzetes sajátosságait. Az esernyőnek ugyanis egységes, sárgásbarna csúcsa van, de Louie Steven esernyőjének csúcsa fekete volt, ezüst véggel, mintha csak egy puskacsővé lett volna alakítva.

kennedy-gyilkossag-esernyo-rajz

Az esernyőt sohasem találták meg, így nem lehet rábizonyítani Louie-re a gyilkosságot, vagy az abban való bűnrészességet. Sőt, ahogyan írtuk, az sem biztos, hogy ő volt. Egy azonban bizonyos: idővel valószínűleg rá fognak jönni, hogy ki vagy mi állt a gyilkosság hátterében.

A Kennedy család utóélete

Kevés szó esik arról, hogy a Kennedy család egyes tagjaival, és a hozzájuk közelálló személyekkel mi történt az események után. pedig hányatott sorsuk legalább éppen olyan érdekes, mint Kennedy végzetes halála.

A feleség, Jacqueline Kennedy egy ideig magába roskadva gyászolt, állítólag mély depresszióba is esett. Először Washingtonba, majd New Yorkba költözött., ahol 1968-ban egy hajómágnáshoz ment feleségül. Házasságuk azonban nem tartott sokáig. Onassis 1975-ben meghalt, ekkor a nő visszatért az Egyesült Államokba, és könyvszerkesztőként dolgozott New Yorkban. 1994-ben, hatvannégy éves korában hunyt el rákban.

caroline-kennedy

Caroline Kennedy ötéves volt édesapja meggyilkolásakor. A Harvard és a Columbia Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1992-ben ment férjhez Edwin Schlossberg művészettörténészhez, három gyermeke van. Jelenleg az Egyesült Államok tokiói nagykövete.

Ifjabb John Kennedy hároméves volt édesapja halálakor. A Brown és a New York-i Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1995-ben alapította meg a George című politikai magazint. 1999-ben, 38 éves korában repülőgép-szerencsétlenség következtében hunyt el feleségével, Carolyn Besette-tel és sógornőjével, Laurennel együtt.  Hamvait az Atlanti-óceánba szórták.

Arról is kevesen tesznek említést, hogy az elnöknek és feleségének volt két halva született gyermekük. Velük együtt helyezték őket végső nyugalomra az arlingtoni nemzeti temetőben.

rejtély rejtélyek összeesküvés bűnügy politika kennedy gyilkosság


Megtekintések száma: 18394





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet