A kentucky-i húseső legendája

2016. november 24., csütörtök
Egy 1876. március 3-ai nap reggelén talán még senki sem gondolta, hogy néhány óra múlva különféle húsok fognak hullani az égből. Később megvizsgálták a húsokból származó szöveteket, és megállapították, hogy egy ló vagy egy ember tüdőszövetének darabjai hullottak az égből. Az esetre azóta sincs magyarázat, csak erőtlen találgatások.

A történetünk helyszíne a Kentucky államban található Crouch-birtok. Az időpont 1876. március 3-a. Ez egy pénteki nap volt, mely éppen olyan volt, mint az összes többi. Reggel korán felkelt a nap, majd az emberek elindultak dolgozni, a vidék nyüzsgő élete lassan beindult.

Rejtélyes húseső az égből

Azonban a Crouch-birtokon még nem is sejtették, hogy valami olyasminek lesznek a szemtanúi, amit soha azelőtt, és egész életükben azután sem fognak átélni.

Crouch asszonyság éppen szappant főzött az udvaron, amikor egyszer csak arra lett figyelmes, hogy hús hullik az égből.

Először csak néhány darabka esett le, azonban később valóságos hús eső eredt el az égen. Mintha a semmiből potyogtak volna, nem lehetett látni sem repülőt, sem semmi mást, ami megmagyarázta volna a jelenséget.

Az esetnek természetesen gyorsan híre ment. A New York Times is foglalkozott az üggyel. Crouch asszonyság elmondta, hogy a hús a derült égből kezdett el hullani és pont olyan volt, mintha nagyobb hópelyhek estek volna.

Csak közelebb lépve „esett le” neki, hogy azok nem hópelyhek, hanem húsdarabok. Ráadásul friss hús volt, és még azt is meg tudta állapítani, hogy talán birka lehetett. Később még nem volt ebben biztos, és hozzátette, hogy akár valamiféle vadhús is lehetett, de nem merte megkóstolni.

Két másik idegen kóstolta végül ezeket a húsokat, és arra jutottak, hogy vagy birka, vagy vadhús. Crouch asszonyság sejtése tehát helytálló volt.

Megmagyarázhatatlan eredet

A húseső története az egész médiát bejárta annak idején, és a hely a cikkek nyomán világhírű lett. Mindenki arra volt kíváncsi, hogyan volt lehetséges, és honnan eredt ez a titokzatos húseső. Szerencsére volt egy férfi, Alexander Tenney, aki több mintát is eltett a húsesőből, aminek rengeteg szemtanúja volt a környéken.

Természetesen a helyi egyetemek laborjaiban meg is vizsgálták a húsokat, hátha kiderül, milyen állattól származnak.

Az első magyarázat három hónappal később érkezett meg és Leopold Brandeis nevéhez köthető. Miután sikerült megvizsgálnia néhányat a titokzatos húsokból, arra jutott, hogy semmi misztikus nincs a dologban, sőt nem is húst, hanem egy nostoc névre hallgató, kolóniákban élő baktériumot találtak a birtokon.

Ez a cianobaktériumok törzsébe tartozik, és azóta ismeri a tudomány, mióta Paracelsus elnevezte a 16. században. Rengeteg néven volt akkoriban ismert, például sokan nevezték trollvajnak, vagy boszorkányzselének is. Azonban ilyen inkább nedves közegben fordul elő, a hús eső pedig száraz időben történt. Ráadásul sok szemtanú volt rá, akik azt állították, a hús a levegőből esett.

Később egy másik szakember is megvizsgálta, aki ráadásul szövettant tanult, így volt fogalma a dolgokról. Ő azt állapította meg, hogy egy ló vagy egy ember tüdőszövetének darabjai hullottak az égből.

A húsokat aztán mások is megvizsgálták, és szinte mindenki tüdőszövetként és izomszövetként azonosította a maradványokat, de volt, aki porcot is talált benne.

Csak ezután álltak elő egy első hallásra logikusnak tűnő magyarázattal, mégpedig azzal, hogy a húsesőt egy hányó keselyű raj okozta. A keselyűkről és a hollókról – melyek ott is megtalálhatóak nagy számban – köztudott, hogy ha veszélyben érzik magukat, hányni kezdenek. Ez elterelésnek is jó, és könnyebben tudnak utána menekülni a ragadozók elől.

Ez megmagyarázná a hússzövetek sokféleségét. Azonban végül mind a mai napig nem fogadták el ezt a magyarázatot sem, így továbbra sem tudni, mi okozta a húsesőt.

Ugyanis a húsesős sokáig tartott, percekig, ez nem lenne megmagyarázható keselyűrajok hányásával. Annak ellenére, hogy elég egyetlen egyed a rajban, aki beindítja ezt az undorító láncreakciót, több száz, vagy több ezer keselyűnek kellett volna lennie az égen, ami valakinek biztosan feltűnt volna.

Így az emberek kíváncsiságát még ma is furdalja a Kentuckyban megesett húseső különös és misztikus legendája.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 33148

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet