A kibertámadások gyújthatják be a harmadik világháború kanócát?

2019. június 6., csütörtök




Az eddig vizsgált szűk 15 évből összesen 206 olyan nagyobb támadás vagy összefüggő támadássorozat került be a gyűjtésbe, amelyekről nagy biztonsággal állítható, hogy a támadók mögött valamilyen nemzetállam állt – még ha azt nem is minden esetben sikerült azonosítani, hogy melyik. 

A támadások éves eloszlása alátámasztja azt az egyre inkább közhellyé váló tézist, hogy a kiberhadviselés korába léptünk, és a kibertérben vívott háború már szabad szemmel is egyre inkább láthatóvá válik.

Ahogy a grafikononokon is jól látszik, melyeket fel lehet lelni a neten, a támadások száma az elmúlt pár évben kezdett emelkedni, de igazán látványosan 2018 ugrik ki:

Az állami akcióként azonosított kibertámadások több mint negyede tavaly történt, és az 54 akcióból legalább 25 köthető Oroszországhoz.

2019 első három hónapjából 9 eseményről tudni, ami már most több, mint jó pár korábbi év teljes termése. Ebből a 9-ből négyhez volt köze az oroszoknak – például az amerikai és európai agytrösztök megtámadásához –, háromhoz pedig Kínának.

Egy választási hekkelés is jutott már az év elejére, ez ráadásul orosz-kínai közös munka lehetett: Indonézia választói adatbázisába piszkáltak bele a támadók.

2019 első három hónapjából 9 eseményről tudni, ami már most több, mint jó pár korábbi év teljes termése. 

Ebből a 9-ből négyhez volt köze az oroszoknak – például az amerikai és európai agytrösztök megtámadásához –, háromhoz pedig Kínának. Egy választási hekkelés is jutott már az év elejére, ez ráadásul orosz-kínai közös munka lehetett: Indonézia választói adatbázisába piszkáltak bele a támadók.

Mondanánk, hogy lassan tényleg nem ártana felkészülni a harmadik világháborúra, de az a helyzet, hogy az valójában már évek óta zajlik, még ha kevésbé látványosan is, mint ha puskák ropognának és városok dőlnének romba. 

Ennek ellenére még mindig nagyrészt szabályozatlan frontról van szó: hiába egyre több az állami hátszelű kibertámadás, az esetek nagy részében szinte lehetetlen a bizonyítás, így a számonkérés és a következmény is minimális. 

Azaz a hülyének is megéri errefelé próbálkozni, a világ vezető hatalmainak meg pláne.


OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika harmadik világháború


Megtekintések száma: 29664





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet