A kiborg férfi, aki képes hallani a színeket

2016. március 8., kedd




A cím nem elírás. Neil Harbisson színvak, és egy kibernetikusan beültetett antenna segítségével képes hallani a színeket.

A legtöbben bele sem gondolunk abba, hogy saját érzékszerveink nem magától értetődőek. Vannak, akik süketen születnek, és vannak olyanok, akik nem hallanak. Egyesek teljesen vakok, míg mások – mint ahogyan Neil Harbisson is – színvakok.

A férfi a színvakság egy olyan fajtájával született, mely során egyáltalán nem képes érzékelni a színeket.

neil-harbisson

Számára minden fekete-fehér volt, ő azonban ebbe nem volt hajlandó beletörődni. Addig ment elébe a dolgoknak, míg támogató partnerre nem talált egy technikai kütyüket gyártó cég személyében.

Egy Eyeborg nevű – eredetileg prototípusnak szánt - kamerát kapott, mely képes érzékelni a színeket, de ez még nem minden: ugyanis a szerkezet nem csak érzékeli, de hangokká alakítja azokat, vagyis Neil lényegében képes hallani a színeket.

A különböző színek más és más hangon szólalnak meg, így szépen lassan megtanult a fülével is látni. Elmondása szerint a tengerpart színeiben csalódott, vele szemben a boltok polcait sokkal jobban élvezi, ahol sokkal több színnel találkozhat.

hallani-a-szineket-neil-harbisson

Megítélése és személyi igazolványa szerint pedig ő nem is igazi ember, hanem cyborg (emberi szövet és gép keveréke, mint a Terminátorban). 

Története fantasztikus példája annak, hogy az életünket alapjaiban határozzák meg a színek, melyhez a legtöbben mindenképpen ragaszkodnak, így Neil is élheti az életét a színek bűvöletében.

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen emberek


Megtekintések száma: 11071





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet